• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Müüja vastutab garantii alusel

  Sageli samastatakse toote garantii ja seaduse alusel tekkinud müüja vastutus toote puuduste eest. Müüja ja ostja eeldavad, et müüja on kohustatud teatud ajaks garantii andma ja pärast seda ta puuduste eest enam ei vastuta. See ei ole nii. Võlaõigusseaduse alusel vastutab müüja kauba puuduste eest sõltumata sellest, kas ta andis kaubale garantii või mitte.
  Kui asja on ostnud tarbija, vastutab müüja asja puuduse eest, mis ilmneb kahe aasta jooksul asja üleandmisest ostjale. Kui puudus ilmneb kuue kuu jooksul, eeldatakse, et asi oli juba üleandmisel defektne. Kui müüja tahab väita, et puudust üleandmisel polnud ja see on tekkinud hiljem nt ostja süül, peab ta seda ise tõendama. Pärast kuut kuud peab tõendama ostja, et toode oli juba üleandmisel defektne.
  Ettevõtjast ostjale seadus soodusaega ette ei näe, ta peab alati ise tõendama, et puudus tuleneb müüjast. Kohtusse saavad nii tarbijast kui ka ettevõtjast ostja pöörduda kolme aasta jooksul.
  Garantii andmisega annab müüja lisaks seaduses sätestatule lubaduse müüdud asi ettenähtud tingimustel tasuta/tasu eest välja vahetada, parandada või tagada muul viisil selle vastavus garantiis ettenähtud tingimustele.
  Garantii andmine ei ole kohustuslik ja ostja ei saa seda nõuda (erand on ehitise garantii), tegu on "lisaboonusega". Garantii andmisel vastutab müüja nii seaduse kui ka garantiitingimuste alusel. Ostja valib, kummal alusel ta nõudeid esitab.
  Eeldatakse, et müügigarantiiga on hõlmatud kõik asjal garantiiajal ilmnenud puudused. St ostja ei pea tõendama, et toode oli juba üleandmisel defektne. Eeldatakse veel, et parandamine/asendamine toimub tasuta, asendatule kehtib uus sama pikk garantii ja parandamisel pikeneb garantii (kui tingimustes pole kirjas teisiti).
  Kui ainus garantiitingimus on "tootele kehtib garantii üks aasta", vastutab müüja mis tahes asjal ilmnevate puuduste eest. Kui müüja soovib väita, et defekti tekitas hoopis ostja, peab müüja seda ise tõendama. Kui ostja pöördub kohtusse, on müüja tõenduslikult väga halvas positsioonis.
  Seega on oluline sätestada täpsed garantii tingimused, mis ütlevad, kui kaua milliste puuduste suhtes garantii kehtib ja mis kohustusi peab ostja garantii kehtivuse eeldusena täitma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Meta jääb vähemalt Nasdaqil esialgu Facebookiks edasi
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
Kinnisvaraarendaja: oleks tore, kui palgad kasvaksid veelgi kiiremini
Kinnisvara hinnatõus peegeldab Eesti inimeste jõukust ja poleks ka hullu, kui Tallinna uue korteri ruutmeetri hind jõuaks 10 000 euroni, ütles lähiaastatel börsile minna plaaniva kinnisvaraarendaja Liveni üks omanik Andero Laur.
Kinnisvara hinnatõus peegeldab Eesti inimeste jõukust ja poleks ka hullu, kui Tallinna uue korteri ruutmeetri hind jõuaks 10 000 euroni, ütles lähiaastatel börsile minna plaaniva kinnisvaraarendaja Liveni üks omanik Andero Laur.