Anne Oja • 27. jaanuar 2011 kell 14:26

Põldoja: Euribor tõuseb nii või naa

Euroopa Keskpanga baasintress ja Euribor tõusevad nii või naa, kommenteeris kunagine Hansapank Eesti juht Priit Põldoja Euribori tõusu viimase pooleteise aasta kõrgeimale tasemele.

Põldoja märkis, et Euribori ja Euroopa Keskpanga baasintressi vahe kasvas ka siis, kui majanduskriis oli haripunktis. „Pankade omavaheline usaldatavus on järelikult langenud. Ma arvan, et see on Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlakirjade tõttu. Keegi ei tea, kellel on bilansis Euroopa riikide riskantsed võlakirjad, st kus risk on,“ selgitas ta.

Põldoja ei näinud Euribori praeguses tasemes siiski kuigi suurt traagikat. „Ajalooliselt on see ikkagi väga madal. Kui Euribor aga tõuseb, hakkab see väikesel viisil tõstma ettevõtete ja eraisikute laenukulusid,“ rääkis ta kaasnevast.

„Kunagi see tõuseb nii või naa, see lõtv rahapoliitika…“ oli Põldoja kindel nii Euroopa Keskpanga baasintressi kui Euribori tõusus. Millal see aga juhtuda võib ja kas Euribor jätkab juba praegu tõusu, ei soovinud Põldoja prognoosida. „Aus vastus on, et ma lihtsalt ei tea,“ sõnas Põldoja.

Eile tõusis 6 kuu Euribor eelmise päevaga võrreldes 0,015 protsendipunkti ning võrdus 1,294 protsendiga. Viimati nähti Euribori sedavõrd kõrgel 2009. aasta 1. juulil.

 

Hetkel kuum