Venemaa hakkab Visa ja MasterCardiga konkureerima

Anne Oja 12. veebruar 2011, 17:32

120 Venemaa panka sai võimaluse turule tulla universaalse maksekaardiga, mis hakkab konkureerima rahvusvaheliste kaardiorganisatsioonidega Visa ja MasterCard, kirjutas Kommersant.

Venemaa majanduse arengu ministeerium töötas välja nõudmised pankadele, mis saavad loa 2014. aastal välja tulla universaalse rahvusliku pangakaardiga.

Võtmepiiranguks on 3 miljardi rublani ulatuv omakapitali kohustus, millele vastab Venemaal 120 panka. Lisaks peab rahvusliku pangakaardi väljaandja osalema hoiuste kindlustamise süsteemis ja ei tohi omada ühtegi keskpanga seatud tehingupiirangut. Ette näidata tuleb ka kolmeaastane maksekaartide kogemus ning sularahaautomaatide ja kaarditerminalide võrk.

Seaduseelnõu "Rahvuslikust maksesüsteemist" valmis rahandusministeeriumi ja Venemaa keskpanga koostöös juba 2009. aastal ja selle eesmärgiks püstitati siseriiklik konkureerimine rahvusvaheliste kaardiorganisatsioonidega Visa ja MasterCard, milel turuosa on praegu üle 85%.

Rahvusliku maksesüsteemi baasil tahab Venemaa valitsus organiseerida sotsiaalkaartide väljastamist, mida saab kasutada dokumentide vormistamiseks. Oletatakse, et sellise kaardiga saab tulevikus kätte pensioni, maksta makse ja arveldada poes nagu tavalise pangakaardiga.

Rahvalike pangakaartide väljastamine peaks algama juba tänavu 1. juulil, kuid 2014. aastaks on selline kaart taskus igal Venemaa kodanikul.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. February 2011, 17:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing