Kes juhib tegelikult inimeste saatust?

Signe Sillasoo 04. märts 2011, 00:00

Kas saatus on olemas ja kes seda juhib, seda teemat püüab lahti mõtestada täna esilinastuv põnevik "Saatuse büroo".

Film, mis ühendab endas nii romantilise kui ka ulmefilmi elemente, on ehk mõnevõrra sarnane eelmisel aastal kinodes laineid löönud filmiga "Inception".

Kui viimane lahkab armastuseteema kõrval alateadvuses ja unes toimuvat, siis "Saatuse büroo" fookuses on elus juhtuvate sündmuste ettemääratuse küsimused - kes, kust ja kuidas saatust juhib, kui see üldse olemas on?

Põnevik "Saatuse büroo" on Philip K. Dicki jutustuse alusel valminud haarav lugu mehest, kes näeb saatuse poolt tema jaoks planeeritud tulevikku, kuid tahab seda muuta.

Loo üks peategelastest on senatisse teel olev ambitsioonikas poliitik David Norris (Matt Damon), kes kohtub juhuslikult võluva baleriini Elise Sellasega (Emily Blunt), kellesarnast naist ta oma elus varem näinud pole.

Saatuse vastu mässamine. Just siis, kui Davidile tundub, et kõik läheb muudkui ülesmäge, sekkuvad tema ellu salapärased mehed, kelle eesmärk on armunud lahutada.

David saab teada, et tegemist on Saatuse büroo agentidega, kes kasutavad kõiki enda valduses olevaid vahendeid, et takistada Davidi ja Elise'i kokkujäämist. Büroo saadikud näevad ette, et ta peab tüdrukust loobuma ja liikuma mööda tema jaoks määratud rada või riskima kõigega, et olla koos oma armastatuga.

Filmi lavastaja ja stsenarist on George Nolfi, kes on tuntud selliste filmide nagu "Oceani 12" ja "Bourne'i ultimaatum" režissöörina. Uuelt linateoselt, mis on režissööri sõnul siiani üks tema suuremaid väljakutseid, ei tasu oodata päris üks ühele koopiat Dicki suurepärasest ja mitmeti tõlgendatavast jutustusest. Režissöör on sellele oma nüansse lisanud.

Igapäevane paranoia. Dicki kirjatööd kiidab ka filmis baleriini kehastav Emily Blunt: "Ma ei ole suur ulmefilmide fänn, aga Philip Dick kirjutab selliseid ulmelisi lugusid, mis ajavad alateadvuses judinad peale. Ta tabab väga hästi seda paranoiat, milles me kõik elame. Kas meiega manipuleeritakse? Kas meid jälgitakse?"

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing