On selge, et Eesti vajab elektrienergiat

Taavi Veskimägi 06. aprill 2011, 00:00

On selge, et Eesti vajab elektrienergiat. Kuigi teatud ulatuses on võimalik ja mõistlik energiat importida, kui seda kusagil mujal on soodsa hinnaga saadaval, siis üsna palju elektrist tuleb Eestis koha peal toota ka tulevikus.

Küsimus on seega pigem selles, et missugused on need jaamad, mis tingimata Eestis peavad olema ja missugused mitte.

Tänaste tuumareaktorite mastaapide juures on tuumajaama väljastatav võimsus üldiselt nii suur, et ainuüksi Eesti tarbimise katmise jaoks pole seda majanduslikult mõistlik ehitada, potentsiaalne investor vajaks siin ikka suuremat "müügiplatsi". Sama kehtib Läti ja Leedu kohta. Aga Baltimaade kohta tervikuna on tuumajaam täiesti omal kohal.

Seega pole Eesti mõistes nii väga suurt vahet, kuhu lähikonnas tuumajaam ehitatakse, kas Kaliningradi, Leetu või Eestisse. Baltimaade piirkonda on ilmselt tarbimise kasvu silmas pidades lähemal ajal mõistlik tuumajaam ehitada, lihtsalt see koht ei pea tingimata just Eesti olema.

Seejuures ei ole liigselt põhjust peljata ühest tootjast sõltuvusse sattumise riski, kuna piisava hulga välisühenduste näol saaksid sellel tootjal turuhindadega tahtlikult manipuleerimise võimalused olema sisuliselt nullilähedased, kuna tootjad konkureerivad kõik omavahel ja kui välisühenduste kaudu on piisavalt teisi tootjaid kohalikule turule ligi pääsemas, siis siinsel kohalikul tootjal lihtsalt ei õnnestu turuhinda eriti oluliselt suuremaks bluffida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing