Sirje Rank • 27. aprill 2011 kell 8:29

Tööturu avamine toob Saksamaale suure sisserände

Saksamaal Kölnis asuv IW instituut prognoosib, et Saksamaa tööturu avanemine 1. maist ELi uute liikmesriikide kodanikele toob riiki üle miljoni sisserändaja.

Saksa ettevõtjate poolt rahastatav instituut prognoosib, et aastaks 2020 asub Saksamaale elama üle 1,2 miljoni võõrtöölise, kellest 800 000 saabub riiki tõenäoliselt esimesel kahel aastal, vahendas agentuur Reuters. Edaspidi tulijate vool väheneb.

IW direktori Michael Hütheri sõnul tuleb piiride avamine Saksamaale õigel ajal.

„Eriti praegu majanduse toibumise ajal vajame täiendavat tööjõudu,“ ütles Hüthner. „Kõrge kvalifikatsiooniga töölised Kesk- ja Ida-Euroopast aitavad tööturul tekkinud oskusteööliste defitsiiti leevendada.“

Saksa avalikkus on aga skeptiline. IW küsitlus näitas, et 40% sakslastest peab tööturu avamise mõju pigem negatiivseks. Enim on kaotada väiksema tulu saajatel, kuna eelkõige paneb piiri avamine liikuma vähemate oskustega inimesed.

Nürnbergis asuv IAB instituut prognoosib, et aastaks 2020 tõstab sisseränne Saksa SKPd täiendava 1,5 protsendipunkti võrra ega mõjuta kuigivõrd Saksa töötuse määra.

Saksa ametiühingute sõnul pole aga veel piisavalt meetmeid rakendatud, et kaitsta Saksa tööjõudu palgadumpingu eest.

 

 

Hetkel kuum