16. mai 2011 kell 14:14

Lahkumine tuleb halval ajal

IMFi juhi Dominique Strauss-Kahni võimalik ametist tagasiastumine võib muuta jõujooni IMFis ning Kreeka võlakriisi juhtimises.

Laupäeval New Yorgis vahistatud Rahvusvahelise Valuutafondi tegevjuht Dominique Strauss-Kahn on mõjukas otsustaja globaalsetes finantsküsimustes. Seksiskandaali sattumine oli halb Prantsusmaal presidendiks kandideerida plaaninud Strauss-Kahnile isiklikult, aga ka eurotsooni võlakriisile. "Vahejuhtum leidis aset halval ajal,“ ütles uurimisinstituudi Re-Define juht Sony Kapoor ajalehele Financial Times. „IMF on kõige tugevam institutsioon eurotsooni võlaprobleemide küsimuses.“

„Vaakum IMFi juhtkonnas tuleb äärmiselt ebasobival ajal Euroopa jaoks,“ ütles ka endine IMFi töötaja Eswar Prasad uudisteagentuurile AP. Strauss-Kahni viieaastane ametiaeg oleks lõppenud tuleval aastal, kuid IMFi juhatus võib soovitada tal oma kohalt kohtuprotsessi ajaks tagasi astuda. Esialgu asendab Strauss-Kahni IMFi asedirektor John Lipsky.

Kreeka kaotas oma IMFi sõbra

Portugali 78 miljardi suurune abipakett on valmis ning saab Brüsselis esmaspäeval eurotsooni rahandusministritelt, IMFi ja Euroopa Keskpanga juhtidelt kinnituse tõenäoliselt ka ilma Strauss-Kahnita. Kreekaga on asi aga keerulisem, pole selge, kas ja mis tingimustel peaks Kreeka edasist abi saama. „Kreeka on kaotanud ühe sõbra,“ tsiteeris Kreeka ajaleht Eleftherotypia üht IMFi kõrget ametnikku. IMF võib nüüd hakata kreeklastega karmimalt ümber käima, kirjutab ajaleht. „IMFi afäär teeb koguni juba plaanitud viienda abiprogrammi väljamakse summas 12 miljardit eurot raskemaks,“ lisab teine Kreeka ajaleht Ta Nea. Strauss-Kahn on nimelt mees, kes tänu oma sotsialistlikule taustale mõistab hästi Kreeka valitsevaid sotsialiste ning kellel on head suhted pea kõigi tähtsamate Euroopa poliitikutega.

Strauss-Kahni mõju kohta Kreeka võlakriisile on aga ka teisi arvamusi. „Dominique Strauss-Kahn on vaid ettur euro malemängus," ütles David Buik agentuurist BGC Partners Londonis intervjuus ajalehele Financial Times. Uni Crediti peaökonomist Marco Valli lisas, et ka Strauss-Kahni vahistamise järel võib arvestada Kreeka teise abipaketiga. „Kreekat ainult sellepärast üksi ei jäeta, et IMFi juhil on eraelulisi probleeme. Võimalik on ainult mõju ajalisele raamistikule,“ pakkus Valli. Ka Kreeka valitsuse pressiesindaja teatas, et Kreeka peab läbirääkimisi institutsioonide ja mitte üksikisikutega ning jätkab säästuprogrammi elluviimist.

Kriis ohustab Euroopa rolli IMFis

Strauss-Kahni arreteerimine ei mõjuta oluliselt IMFi igapäevast toimimist. Küll aga ennustatakse Euroopa riikide mõju kahanemist arenevate riikide kasuks tulevikus. Peaks Strauss-Kahn peagi tagasi astuma, kerkib üles küsimus, kes saab IMFi uueks juhiks. Seni on ta traditsiooniliselt tulnud Euroopast. Veel see reegel kehtib, aga ammu käib võitlus selle nimel, et uus juht võiks tulla ka Aasiast, Aafrikast või Ladina-Ameerikast. Mitmed arenevate turgude valitsused on tõstatanud küsimuse IMFi abiprogrammide suuruse ja lõtvade tingimuste kohta Lääne-Euroopas. Samuti oma riikide osalusest abiprogrammide finantseerimisel, mida suures osas kujundavad eurotsooni juhid. Väidetavalt valitseb suur kontrast nende ja teiste karmide tingimuste vahel, mida rakendatakse arenevatele riikidele laenates.Tõenäosus, et IMF saab oma järgmise juhi just arenevast riigist, on suurem kui kunagi varem, kirjutab Financial Times ja tsiteerib Simon Johnsonit, endist IMF-I peaökonomisti: “Tõusvad turud on kaua oodanud ja nüüd näivad uskuvat, et see on nende võimalus.”

Financial Times nimetab rea nimesid, kes kõik võiksid olla tulevased IMFi juhid. Nagu näiteks Türgi eksrahandusminister Kemal Dervis, kes suutis oma riigi IMFi abiprogrammi abil aastatel 2000-2001 pankrotist mööda juhtida ja kes nüüd juhib Washingtonis Brookings Institutioni nimelises mõttekojas globaalset majandusprogrammi. Või siis Agustin Carstens, Mehhiko keskpanga juht ja endine IMFi asejuht. Või ka Stanley Fischer, endine IMFi asejuht ja Iisraeli panga juht. Aga miks mitte ka Trevor Manuel, endine Lõuna-Aafrika rahandusminister, samuti Montek Singh Ahluwalia, kes samuti on olnud IMFis erinevates ametites.

Prantsusmaa presidenti Strauss-Kahnist ei saa

Et Strauss-Kahnil võiks veel poliitikas tulevikku olla „on väga ebatõenäoline“, ütles  Cornell University majandusprofessor Eswar Shanker Prasad ajalehele Washington Post. Erinevate Prantsuse poliitikute arvukates seksiafäärides ei ole küll midagi erilist, kuid vägistamiskatset üldsus tõenäoliselt ei tolereeri.Strauss-Kahn plaanis kandideerida tuleval aastal toimuvatel presidendivalimistel sotsialistliku partei kandidaadina ning võimalused seda kohta saada olid head. “Strauss-Kahni presidentuur lõppes New Yorgi hotellitoas,” märkis Spiegel Online. Opositsioonis olevas Sotsialistlikus Parteis Strauss-Kahnile võrdset kandidaati ei ole. See kergendab praeguse presidendi Nicolas Sarkozy võiduvõimalusi. Samas näitavad viimased küsitlused, et paremäärmuslik Marine Le Pen võib Sarkozyd lüüa, Le Peni võit oleks aga must päev Prantsusmaa demokraatia ajaloos.

Autor: Katri Soe-Surén, Anu Jõgi

Hetkel kuum