Anne Oja • 7. juuni 2011 kell 4:37

Töötleva tööstuse kasvu vedas elektroonika

Suur osa töötleva tööstuse I kvartali 47%-lisest müügitulu kasvust tuli laienenud elektroonikasektorist, mille müügitulu tõusis ligi 267%.

"Ettevõtete käibe suurenemise põhjus on põhiliselt ikka majanduse elavnemine," kommenteeris statistikaameti juhtivstatistik Merike Sinisaar tõdedes, et tõusule andsid hoogu juurde ka mullune madal võrdlusbaas ning jõudsalt kasvanud hinnad. Tootmist on Sinisaare sõnul laiendanud eelkõige elektroonikaseadmete tootjad.

Majanduslanguse ajal osalise tööajaga käigus püsinud Ensto Ensek pani mullu suvel Tallinnas Lasnamäe tööstuspargis käima uue tehase, mis hakkas kohe tööle maksimumvõimsusel ehk neljas vahetuses. Tootmise Soomest Eestisse toomise põhjustena nimetas Ensto Ensek ASi ja Ensto Elekter ASi juhatuse esimees Üllas Täht toona väiksemaid tootmiskulusid ja koolitatud tööjõudu.

Eelmisel aasta suvel-sügisel alustas uutele klientidele tootmist ka Elcoteq Tallinn, mistõttu olid ettevõtte tootmismahud möödunud aasta I kvartali omadest suuremad, selgitas Elcoteq Tallinn ASi juhatuse esimees Heikki Mäki mai algul.

Laienejaid-käibe kasvatajaid on aga teisigi. Näiteks otsib trafode ja muundurite tootja AS Estel praegu inimesi 16 ametikoha täitmiseks. Teiste ametimeeste seas on vaja insenere, meistrit, tootmise planeerijat, tehnoloogi, tootmisjuhti ning laotöölisi. „Meil on lihtsalt varasemast rohkem tööd,“ selgitas Esteli juhatuse liige Aleksandr Safonov.

Uute töötajate värbamisega tegelev Esteli juhatuse liige Nikolai Samsonov ei soovinud täpsustada, millega tegu, kas vanade klientide suurenenud tellimuste või hoopis uute klientidega. „Tähendab, nii on lihtsalt vaja,“ kostis ta lakooniliselt.

Töötlev tööstus kasvatas I kvartalis müügitulu tervelt 47%, sellele järgnesid logistika 27% kaubandus 23%ga, avaldas statistikaamet eile.

Hetkel kuum