Sirje Rank • 8. august 2011 kell 3:14

Valmis sekkuma

Arenenud tööstusriike ühendav G7 ja Euroopa Keskpank andsid signaali, et on pärast USA tipptasemel reitingu kaotust ning euroala võlakriisi süvenemist valmis sekkuma, et turge rahustada.

G7 teatas esmaspäeva hommikul, et on vajadusel valmis valuutaturule sekkuma ning et turu usaldus USA riigivõlakirjade vastu ei ole muutunud, vahendas Financial Times.

G7 rahandusministrid ja keskpankurid lubasid rakendada kõiki meetmeid finantssüsteemi stabiilsuse ja majanduskasvu toetamiseks. Vajadusel ollakse valmis turgudele likviidsust lisama ning reageerima valuutakursside järskudele kõikumistele.

Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet tervitas Hispaania ja Itaalia valitsuse lubadust reforme kiirendada ning teatas pühapäeva õhtul pärast panga nõukogu erakorralist nõupidamist tehtud avalduses, et pank on omalt poolt valmis läinud nädalal uuesti käivitatud tugiostude programmi euroala riigivõlakirjade turul aktiivselt ellu viima.

Avalduses ei olnud viiteid võimalikele erimeelsustele keskpanga nõukogus Hispaania ja Itaalia toetamise kohta, ehkki Saksamaa vastupanu analüütikute arvates tõenäoliselt jätkus. Keskpank kutsus Itaaliat ja Hispaaniat üles kiiresti oma eelarveplaane ellu viima, et kärpida defitsiiti ja vähendada välislaenude vajadust.

Panga nõukogu tervitas ka Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy ja Saksamaa kantsleri Angela Merkeli avaldust, mis lubas kiiresti ellu viia reformid, võimaldamaks edaspidi taolisi tugioste teha euroala riikide päästefondil EFSF.

„Lühiajaliselt peaks see mõjuma positiivselt. Pikemas perspektiivis ei aita see sisuliselt probleemi lahendada. Vaja on midagi enamat,“ ütles FT-le Evolution Securities osakonnajuht Gary Jenkins.

Jenkis arvas ühtlasi, et USA tipptasemel reitingu kaotusel võib olla Euroopale suurem negatuiivne mõju kui USA-le endale – eriti juhul, kui tippreitingu peaks kaotama ka euroala AAA keti nõrgim lüli Prantsusmaa. Saksamaa ja Prantsusmaa intressimäärade vahe kasvas läinud nädalal rekordile.

Aasia turgude avanedes esmaspäeva hommikul oli Jaapani Nikkei indeks miinuses 1,4%ga, Seouli Kospi indeks 1,3%ga ja Austraalia S&P/ASX200 indeks 1,1%ga. Hongkongi Hang Seng indeks oli miinuses 2,8%ga, Singapuri STI 2% ja Taiwani Taiex 1,8%ga.

Hetkel kuum