• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USA järel on nüüd ohus ka Prantsusmaa reiting

  Reitinguagentuuri S&P otsus jätta USA ilma tipptasemel reitingust seab järgmisena ohtu Prantsusmaa, mille rahanduse seis on mitmeid investoreid juba muretsema pannud.

  Kui aga Prantsusmaa oma tippreitingust ilma jääb, seab see ohtu ka euroala võlakriisi taltsutamise, kuna kriisihaldusmehhanismi EFSF nurgakiviks on tippreitinguga euroala riigid. Ja nei d ei ole palju – vaid Saksamaa, Prantsusmaa, Soome, Holland, Austria ja Luksemburg.
  „Prantsusmaa ei ole minu arvates AAA taseme riik,“ ütles agentuurile Bloomberg UBS AG ökonomist Paul Donovan. „Prantsusmaa ei saa ise raha trükkida, see on oluline vahe USAga. Ja turud ei käsitle Prantsusmaad kui AAA reitinguga riiki.“
  Prantsusmaa võlakoorem on 84,7% SKPst ning majandus kasvanud 2007. aastast kaks korda kiiremas tempos kui Itaalias, eelarvedefitsiit on Prantsusmaal aga Itaalia defitsiiti ületanud 2006. aastast igal aastal. Prantsusmaa valitsuse võlakoorem on 1,59 triljonit eurot võrreldes Itaalia 1,8 triljoni euroga (osakaaluna Itaalia SKPst vastab see 120,3%-e).
  VTB Capitali strateegi Neil Mackinnoni arvates on Prantsusmaa nende Euroopa riikide seas, kelle laenu kvaliteet on tänasel päeval suurema tähelepanu all. Prantsusmaa, Itaalia, Belgi ja ka Suurbritannia on riigid, mille reitingud on ohus,“ ütles ta.
  Kõik kolm suurimat reitinguagentuuri on siiski hiljuti Prantsusmaa AAA reitingu kinnitanud. Turgudel kärises aga Prantsusmaa ja Saksmaa riigivõlakirjade intresside vahe läinud nädalal juuni alguse 36 baaspunktilt 81 baaspinktile ning Prantsusmaa võimaliku maksejõuetuse vastu kindlustamise hind on kõrgem kui Tšehhil või Mehhikol.
  Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy on seadnud eesmärgi kärpida eelarvedefitsiit tänavu 5,7%-le SKPst ning aastaks 2013 3%-le. Ka sotsialistide kaks presidendikandidaati tuleva aasta valimistel on lubanud defitsiidi 2013. aastaks 3%-le kärpida. Sarkozy tahab ühtlasi tasakaalus eelarve nõude konstitutsiooni lisada. 
  „Kui Prantsusmaa võimud ei vii lõpule pensionisüsteemi reformi, ei tee täiendavaid kärpeid sotsiaalkindlustussüsteemis ega vähenda eelarvedefitsiiti, samas kui kasvab surve tervishoiu- ja pensionikulutuste suurendamiseks, ei jäta S&P reitingut ilmselt AAA tasemele,“ hoiatas agentuur juuni alguses.
  Kartes oma riigi rahanduse seisu pärast on Prantsusmaa vastu euroala päästefondi EFSF mahu suurendamisele. Mitmete analüütikute hinnangul on see aga vajalik - vastasel juhul ei tuleks fond vajadusel toime euroala suuremate riikide abistamisega ega ärata nii usaldust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lemmit Kaplinski: Tartu peab olema ka tööta-end-rikkaks-linn
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.