Romet Kreek • 7. september 2011 kell 8:35

Helikopteri Ben võib panna laenuandmisele põntsu

Föderaalreservi juht Ben Bernanke, kes lubas deflatsiooni korral kasvõi helikopteri pealt rahvale raha loopida, riskib pikaajalise laenuandmise vähenemisega, kui kavatsetakse hoida all pikaajalisi intressimäärasid.

„Kui Föderaalreserv kavatseb ajada madalaks pikaajaliste võlakirjade tootlused, nagu mõned ootavad, siis võib keskpank möödaminnes hävitada finantsvõimenduse ja krediidiloomise,“ kirjutas maailma suurima võlakirjafondi juht Bill Gross Financial Times'is arvamusartiklis, vahendab Bloomberg.

„Lühiajaliselt laenu võtmine ja selle pikaajaliselt ning riskantsemalt välja laenamine on kaasaaegse panganduse alustala,“ jätkas ta. „Mida lähemale läheb Föderaalreserv nullile seitsme kuni kaheksa aastase tootluskõvera osas, mis on pangandussüsteemi keskmine laenuportfelli kestvus, seda suurem krediidihäving tuleb.“

USA valitsuse kümne aastase võlakirja tootlus oli 1,9066 protsenti. Kümne aastase võlakirja tootlusevahe võrreldes kaheaastase paberiga kitsenes madalaimale tasemele alates vähemalt 2009. aasta märtsist. Eile oli vahe vaid 1,71 protsendipunkti.

Hetkel kuum