Sirje Rank • 20. september 2011 kell 12:25

Saksa investorid  sünges meeleolus

Saksa investorid näevad tulevikku praegu pea sama süngetes toonides kui enam kui kaks aastat tagasi USA investeerimispanga Lehman Brothers kollapsi järel.

Mannheimis asuva Euroopa majandusuuringute keskuse koostatav ZEW indeks, mis peegeldab 350 finantsanalüütiku ootusi majanduse väljavaadete osas lähema kuue kuu perspektiivis, kukkus augustis miinus 43,3 punkti tasemele. See on madalaim näit 2008. aasta detsembrist, vahendas agentuur Bloomberg.

Igas kuus avaldatavatest Saksa konjunktuuribaromeetritest on ZEW esimene ning kuna küsitletakse finantsanalüütikud, mõjutavad nende hinnanguid sageli arengud aktsiaturgudel. Saksa DAX indeks on juulist tagurdanud 25%, mille põhjusena nähakse euroala võlakriisi süvenemist. Kreeka pankrot tähendaks Saksa pankadele tugevat lööki.

Tumenevad ka majandsukasvu väljavaated. Läinud nädalal kärpis Euroopa Komisjon euroala kasvuprognoosi ning hoiatas, et aasta teisel poolel võib kasv peaaegu seisma jääda. Kolmandas kvartalis kasvab euroala SKP selle prognoosi järgi kvartali baasil 0,2% ning aasta viimases kvartalis 0,1%.

Saksamaa majanduskasv aeglustus teises kvartalis eelnenud kvartaliga võrreldes 0,1%-le.

Hetkel kuum