23. september 2011 kell 8:26

Komisjon: AAA riigid peavad päästma eurotsooni

Euroopa Komisjoni ettepanekul peavad kuus eurotsooni tippreitinguga riiki üllitama ühised võlakirjad ning lahendama sellega võlakriisi.

Euroopa Komisjoni asepresidendi Viviane Redingi sõnul peaksid eurotsooni kuus majanduslikult tugevaimat riiki üllitama ühised võlakirjad. „Minu ettepanek on, et kõik euroriigid millel on parim reiting ehk siis AAA-riigid Prantsusmaa, Saksamaa, Luksemburg, Austria, Holland ja Soome – peaksid ühendama oma võlakirjaturud,“ ütles Reding. „Moodustuks suur tuumikeuroopa võlakirjaturg – kui kalju keset murdlainetust, tugeva likviidsuse ja krediidireitinguga.“ Erinevalt varasemast ideest üllitada kõigi eurotsooni riikide ühiseid võlakirju ei oleks AAA-riikide liitmisel vaja muuta ELi aluslepinguid.

Redingu plaani kohaselt antaks AAA riikide poolt laenatud raha hädas riikidele nagu Kreeka edasi alles teise sammuna. Väga kõrge krediidireitinguga riigid võtaksid enda kanda riski, murelapsed aga maksaksid oma krediitide eest madalamaid intresse. Redingu arvates mõjuks AAA-riikide ühine võlakirjaturg eurotsoonile stabiliseerivalt. 

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum