18. oktoober 2011 kell 7:15

EL: hädas suurpangad mingu või pankrotti

Euroopa Komisjon kavandab tegevusplaani, mis võimaldaks suurpangad häda korral pankrotti lasta. Samuti tahetakse võtta võim suurtelt reitinguagentuuridelt.

Euroopa Komisjon (EK) tahab ühtlustada finantssektoris kehtivad karistusreeglid, reguleerida rangemalt reitinguagentuuride tegevust ja lasta kriisis suurpangad vajadusel pankrotti, kirjutab Süddeutsche Zeitung (SZ). Komisjon nõuab ka, et pangad koguksid piisava rahavaru, et tagada klientidele vajadusel hoiuste väljamakse. EK president Jose Manuel Barroso esitleb plaani 20. oktoobril.EK üks ametnik ütles SZle, et seni on finantssektori suuremat reguleerimist takistanud 27 liikmesriigi erinevad huvid. Rahanduskriisis on aga riikide positsioonid ühtlustumas. Nii näiteks on seni olnud Euroopas erinev suhtumine finantsrikkumistesse. Tehingutes siseinfot kasutavad börsimaaklerid saavad näiteks Saksamaal karistada, Bulgaarias aga mitte. Tulevikus hakkab kehtima ühtne standard.Lisaks plaanib Barroso tutvustada neljapäeval avalikult instrumentide kogu, mille abil raskustesse sattunud pangad algul stabiliseeritaks, ning kui see ei õnnestu, lastaks need pankrotti. Nii ei peaks valitsused enam maksumaksja rahaga panku päästma.Mis puudutab suuri reitinguagentuure, siis ei tohi ettevõtted ja riigid lasta oma reitingut enam ainult ühel agentuuril määrata, vaid peavad hindajat regulaarselt vahetama. Suurte reitinguagentuuride kõrval peavad turule pääsema ka väiksemad.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum