• Jaga lugu:

  Eamets: materiaalne vara peab inflatsioonile vastu

  Materiaalsetesse asjadesse investeerimine, mida ollakse hiljem nõus rahaks tegema, on tuleviku suhtes parem lahendus kui teine ja kolmas pensionisammas, sõnas majandusteadlane Raul Eamets.

  "Kui me vaatame pikemat perioodi on probleemid suured," rääkis Eamets riiklikust pensionisüsteemist. Tema sõnul ei saa süsteemis midagi muuta, vaid küsimus on selles, et mis toimub praegu finantsturgudel.
  "See, mis pannakse pensionifondidesse, seda investeeritakse edasi mingitele finantsturgudele. Kui finantsturud on ebastabiilsed ja pigem kukkuvad, siis kukub ka see tulu, mis sinna pandud on. Järgmise 10. aasta jooksul ma küll midagi väga positiivset siin ei julge prognoosida, sest me ei tea millega lõpeb Kreeka kriis ja mis siin Euroopas veel toimuma hakkab. Selles mõttes on väga ebaselge see asi," nentis ta.
  Riikliku pensionisüsteemi jaoks oleks Eametsa sõnul üks lahendustest tulubaasi suurendamine mingite muude maksude kaudu. "Sotsiaalmaksu meil enam tõenäiliselt tõsta ei saa, sest et tööjõud on meil niigi kõrgelt maksustatud. Mingi aja aitab laenamine, aga see on väga lühiajaline, sest et laen tuleb tagasi maksta. Kindlasti aitab ka võõrtööjõu kaasamine riiki sest, et siis on rohkem maksumaksjaid - ega päevapealt keegi rohkem sünnitama ei hakka. Ega kiireid ja lihtsaid lahendusi ei ole," rääkis majandusteadlane.
  Eamets ütles, et Eesti pensionäri heaolu tulevikus sõltub sellest, kuhu ta on investeerinud ja mida ta teinud on. Kui inimesed investeerivad mingitesse materiaalsetesse asjadesse nagu maa, mets, kinnisvara, kuld või kunstiväärtused, siis nemad peavad tavaliselt inflatsioonile vastu ja neid on võimalik hiljem realiseerida. „Materiaalsetesse asjadesse investeerimine, mida ollakse hiljem nõus rahaks tegema, see on kindlasti mingi lahendus, nende jaoks kellel üldse on mida investeerida. Hetkel ma arvan küll, et neid lahendusi tasub eelistada teisele ja kolmandale pensionisambale,“ nentis Eamets.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.