Katariina Krjutškova • 27. oktoober 2011 kell 13:12

Ligi: Eesti pole must lammas

Eesti on euroliidus üks parimaid eurorahade kasutajaid, sõnas rahandusminister Jürgen Ligi valitsuse pressikonverentsil.

Ligi hinnangul on tegu kurioosse juhtumiga, et karistatakse riiki, kes on nii vähe vigu teinud.

"Iseenesest vigade protsent, mida selliste otsuste puhul ikka juhtub, on meil alla kahe protsendi. Varem on Euroopa kontrollikoda rääkinud Euroopa tasemel keskmiselt isegi 11 protsendilisest vigade hulgast. Kui aga lihtsalt võrrelda 11 ja 2-e, vähem kui kahte, siis on see kinnitus, et Eesti ei ole mingisugune must lammas, keda eriliselt karistatakse," ütles Ligi.

Ligi sõnul tuleb siiski Eestil eurorahade üle kontrolli tõhustada. "Me oleme enda arust piisavalt jälginud, mis toimub. Tulemus on positiivne, aga nüüd tuleb just kui ka põllul käia ja aru pärida pidevalt ja regulaarselt," ütles Ligi.

Ligi kinnitusel on rahandusministeerium korrastustööga juba alustanud. Selle eesmärgiks on parandada ühe ministeeriumi osakonna tööd, et saada paremat reitingut, mille tulemusel euroraha maksmine taastub.

Teisalt ütles Ligi, et õhus on küsimus, kaugele suudetakse eurorahade kontrollimisel minna. Uued kohustused vajavad lisaressurssi, millest hetkel napib.

Teisipäeval teatas rahandusministeerium, et Euroopa Liit peatas ajutiselt struktuurivahendite väljamaksed Eestile, kuni rahandusministeerium täiendab kontrollisüsteeme.

Millal siis rahad lahti lähevad? "Oleme siin hõiganud välja, et selle aasta jooksul ikkagi paari kuu jooksul. Novembris toimub järelaudit, mis vaatab nende sammude tõhusust ja annab siis Euroopa Komisjonile uue otsuse," lisas Ligi.

Hetkel kuum