Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ivari Padar: uudis paistab tegelikkusest hullem

  Euroopa Komisjoni otsus peatada euroraha väljamaksed Eestile tundub uudisena traagilisem, kui on asja tegelik sisu, ütles europarlamendi saadikust endine rahandusminister Ivari Padar.

  "Ma ei mäleta, et varem oleks olnud sellist asja," sõnas endine rahandusminister. "Kõik sõltub sellest, milline on varem üle kantud summade ulatus. Üldjuhul, kui sellised tõrked tekivad, siis nende summade ulatuses, mis on üle kantud, toimuvad abiraha kasutajatele ülekanded edasi," lisas Padar.
  Juhul, kui aga asjad loodetud kiirusega ei lahene ja maksed jäävad edaspidigi toppama, võib probleem olla tõsisem. "Eelarvest moodustavad 20% välisvahendid. Välisvahendite kasutamise peatamine tähendab Eesti kontekstis katastroofi," ütles ta.
  Padari sõnul jääks sel juhul riigis oluline osa investeeringutest tegemata ja see puudutaks kõiki valdkondi, nii sotsiaalsfääri kui põllumajandust, sest nad kõik toetuvad suurel määral abirahale.
  Teisalt on Padar optimistlik. "Senine praktika on näidanud seda, et Eesti ametnikud on tulnud oma ülesannetega toime," sõnas ta. Padar ei näe põhjust, miks sel korralgi peaksid nad ebaõnnestuma.
  Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Hannes Rummu sõnul on toetuse maksmine peatatud rahandusministeeriumi finantskontrolli osakonna otsuse alusel. "Finantskontrolli osakond andis esmakordselt ajaloos tavatult madala hinde kolleegide tööle ja see põhjustas Euroopa Komisjoni otsuse peatada asjaolude selginemiseni maksed Eestile," selgitas ta.
  Nüüd jääb Rummu sõnul vaid loota, et rahandusministeeriumi Euroopa Liidu maksete osakond parandab kiiresti oma tööd ja saaks sõltumatu hindajana tegutsevalt rahandusministeeriumi finantskontrolli osakonnalt parema hinnangu. "Kui see hinne on tõusnud varasemale igati heale tasemele, taastatakse maksed," lausus Rumm.
  Rahandusministeeriumi asekantsler Ivar Sikk lubas, et nad panevad senisest suuremat rõhku riskide hindamisele ning riskantsete valdkondade üle järelevalve teostamisele.
  Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees, reformierakondlane Taavi Rõivas sõnas eile, et uudis maksete peatamise kohta tuli talle üllatusena. "Nii palju olen taustast aru saanud, et see ei mõjuta reaalseid väljamakseid toetuse saajatele, vaid pigem on küsimus rahandusministeeriumi ja Euroopa Komisjoni vaheline," sõnas ta.
  "Minu teada pole seal traagikat," kinnitas ka samasse riigikogu komisjoni kuuluv IRLi liige Marko Mihkelson.
  Eile õhtupoolikul ei olnud EASil täit teavet sellest, kuidas muutus nende tegevust mõjutama hakkab. EASi kommunikatsiooni koordinaator Merili Pärli sõnas, et nad teavad asjast sama palju, kui avalikkusele on teada antud.
  Eile teatas rahandusministeerium, et Euroopa Komisjon peatas ajutiselt struktuurivahendite väljamaksed Eestile, kuni rahandusministeerium täiendab kontrollisüsteeme. Alustatud projekte maksete peatamine ei puuduta, nende rahastamine jätkub varem laekunud struktuurivahendite ja riigieelarvesse planeeritud välisabi sildfinantseerimise arvelt.
  Eestile on perioodil 2007–13 struktuuritoetusi ette nähtud 3,4 miljardit eurot, septembri lõpu seisuga oli heakskiidetud projekte 2,8 miljardi euro ulatuses (82%). Keskmiselt makstakse Eestis kuus välja 37 miljoni euro ulatuses struktuurivahendeid.
  Autor: Katariina Krjutškova, Aivar Hundimägi
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.