Köögiviljad pehmendasid hinnatõusu

Anu Jõgi 07. november 2011, 11:13

Tänu soodsatele ilmastikuoludele odavnesid tavapärasest sesoonsusest suuremas ulatuses köögiviljad, toiduainete odavnemine oli peamine inflatsiooni aeglustumise põhjus, kommenteeris Eesti Pank tänast statistikaameti elukalliduse näitajat.

Statistikaameti andmetel vähenes elukallidus oktoobris 0,1 protsenti ning tõusis aastatagusega võrreldes 4,4% protsenti. Euroala inflatsioon püsis esialgse hinnangu kohaselt oktoobris 3% juures nagu ka septembris.

Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaare sõnul põhjustas inflatsiooni aeglustumise peamiselt toiduainete odavnemine. "Tänu soodsatele ilmastikuoludele odavnesid tavapärasest sesoonsusest suuremas ulatuses köögiviljad. Näiteks kartul odavnes oktoobris võrreldes septembriga ligi 16%. Eesti tarbijahindadesse jõudis ka mitmete toidugruppide odavnemine maailmaturul," selgitas Soosaar. "Aastase hinnakasvu tempo aeglustumine oli osaliselt põhjustatud kõrgemast võrdlusbaasist, sest eelmise aasta sügisel kallinesid paljud toiduained hüppeliselt."

Soosaare sõnul jätkas alusinflatsioon oktoobris kiirenemist peamiselt teenuste kallinemise tõttu, ulatudes 1,7%ni. "Septembris kiirenes maksuameti andmetel palgaväljamaksete kasvutempo. Peale palga mõjutab alusinflatsiooni kiirenemist üüri hinnataseme tõus pärast mitme aasta pikkust madalseisu. Samas jätkus oktoobris sideteenuste odavnemine, mis ulatus aastavõrdluses 10,3%ni," lisas Soosaar.

Eesti Panga hinnangul jääb inflatsiooni neljandas kvartalis üleval hoidma energia, tulenevalt eelkõige soojusenergia kallinemisest. Peamiseks riskiteguriks on nafta hindade kõikumine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    07. November 2011, 12:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing