Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investorid võtsid portfelli juhtimise üle

  Investorid pöörasid tänavu kevadel tülli projekti seniste juhtidega IPC Investment Groupist (IPC), mille juhtivpartner oli Indrek Elhi, lisaks Rumeenia ärimees Ciprian Lopata ja väikse osalusega ka Siret Soom. Projektijuhid nõudsid toona investoritelt maade riismetes väärtustest hoolimata kiiresti lisaraha juhtimistasude väljamaksmiseks, mis oli investeeringu prospekti järgi 2% vara nominaalväärtusest. Projekti algusest 2007. aastal 2009. aasta aprillini saadi juhtimistasudena kätte umbes 342 000 eurot.
  Investorid määrasid uue juhi. Maaportfelli üks suuremaid investoreid, 42% osalusega Swedbanki privaatse varahalduse kliente esindava, panga portfellihalduse juhi Rasmus Pikkani sõnul hakkas tänavu kevadel investorite enamikku esindav tuumik aktiivsemalt uut võimalikku projektijuhti otsima ning viimase kahe nädala sees leidis sisuliselt poolteist aastat kestnud diskussioon ja raske töö vahelahenduse.
  Lahenduse käigus andis IPC projekti haldava ASi aktsiad investorite kontrolli alla, loobudes sealjuures kogunenud juhtimistasu võlast ja andes kinnituse läbi kolme jurisdiktsiooni paikneva ettevõtte projekti varade ja kohustuste kohta. Lisaks määrati ASile uus nõukogu ja nõukogu kiitis heaks uue nõustamislepingu Redgate Alternative Investments OÜga. Investorid valisid projektijuhiks ja seotud äriühingute uueks juhatajaks Reimo Raidi. Lisaks on Redgate projekti juhtimisse kaasanud Mart Altvee.
  Uus projektijuhtimise meeskond on Pikkani sõnul teinud ka esimese tutvumise investeeringu enese juurde. Ta lisas, et põhjalikuma hinnangu andmine kogu seotud skeemi finantstervisele võtab uuel projektijuhil pisut aega ja seda ta veel kommenteerida ei julge.
  Uus projektijuht saab tulemustasu. "Kuna ma olin üks investoritest, kes algatas muudatused, siis suhtun neisse väga positiivselt," kommenteeris varahaldusfirma Avaron juhtivpartner Kristel Kivinurm-Priisalm.
  Tema sõnul jooksis projekt rahast tühjaks ning ei olnud mõeldav, et olukorras, kus ettevõte on likviidsuskriisis, peavad investorid uut raha tõstma selleks, et maksta projektijuhile tasusid. "Kõige olulisem muutus on see, et juhtimistasud, mis olid 2% alginvesteeringust, on nüüd väga madalad ning uus projektijuht töötab sisuliselt tulemustasu põhiselt," lausus Kivinurm-Priisalm.
  Kokkuleppe kohaselt saab uus projektijuht tasustatud juhul, kui investoritele laekub raha - 80 ühikut investoritele, 20 ühikut projektijuhile rahast, mis projektijuht investoritele koju tagasi toob.
  "Vaadates, et suur osa kinnistutest on kahjuks n-ö suvalised põllukinnistud, siis ma arvan, et kui investorid saavad tagasi 20-30% alginvesteeringust, on väga hea tulemus," märkis Kivinurm-Priisalm.
  Rumeenia kinnisvaraturg on tema sõnul Eestiga võrreldes umbes 1,5 aastat maas ehk seal on veel suhteliselt raske aeg. "Investorite jaoks on oluline, et saaksime projekti juhitud ja rahastatud, et saaks 2-3 aastat oodata, kuni turg taastub," lausus ta.
  Äripäevale teadaolevalt on investorite hulgas lisaks rahakatele Swedbanki privaatklientidele näiteks Amserv Grupi üks omanikest Raivo Aavisto, Hansapanga asutaja, rantjee-elu elav Toomas Sildmäe, Tallinki tütarfirma HTG Invest juht Eno Saar ja Thulema asutaja August Kull.
  Portfelli tähtaeg pikenes 2013. aastani. Praeguse nimetuse Nord Hill Land Portfolio OÜ alt emiteeriti 2007. aastal umbes 8,5 miljoni euro mahus võlakirju, mille tootlus oli seotud tehtavate maainvesteeringute tulususega. Emissioonist saadud raha investeeriti IPC-nimelise projektijuhi kaudu läbi Hollandi ärikeha Rumeenia tütarfirmasse, kes suurema osa raha eest soetas maatükke. Võlakirjade esialgne lunastustähtaeg oli määratud 2011. aasta jaanuari.
  Kuigi 2009. aastal tegi projektijuht veel eduka väljumise oma esimesest, väiksemast ja mõnevõrra varasemast projektist, sattus Rumeenia kinnisvaraprojekt 2010. aasta alguses juba rahalistesse raskustesse. Pärast pikki läbirääkimisi jõuti investoritega kokkuleppele ning raskes seisus kinnisvaraportfelli lunastamise tähtaega pikendati aastani 2013.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Karl-Eduard Salumäe: kasutatud autode turg on nagu mingi kentaur
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Krüptomaailmas toimus oluline uuendus. Mida see toob investorile?
Etheriumi plokiahela tänavu 15. septembril toimunud merge on aasta üks suurimaid uudiseid krüptovaldkonnas. Mida see tähendab ja mida on investoritel oodata?
Etheriumi plokiahela tänavu 15. septembril toimunud merge on aasta üks suurimaid uudiseid krüptovaldkonnas. Mida see tähendab ja mida on investoritel oodata?
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
EAS suunab 15 miljonit rakendusuuringute toetuseks
EAS avab rakendusuuringute programmi (RUP) uue toetusvooru arendusprojektide elluviimiseks. Toetuse eelarve on 15 miljonit eurot.
EAS avab rakendusuuringute programmi (RUP) uue toetusvooru arendusprojektide elluviimiseks. Toetuse eelarve on 15 miljonit eurot.

Olulisemad lood

Facebooki, TikToki ja Twitterit Eestis esindav firma hüppab pea 200miljonilise käibeni
Twitterit, Snapchati, Metat ja teisi gigante Eesti ja Baltikumis esindav firma kasvatas hüppeliselt oma käivet. Kui kolm aastat tagasi oli ettevõtte Httpool Baltics käive 5 miljonit, siis käesoleval aastal on käibeprognoos pea 200 miljonit.
Twitterit, Snapchati, Metat ja teisi gigante Eesti ja Baltikumis esindav firma kasvatas hüppeliselt oma käivet. Kui kolm aastat tagasi oli ettevõtte Httpool Baltics käive 5 miljonit, siis käesoleval aastal on käibeprognoos pea 200 miljonit.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.