Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Septembris viimase 15 kuu väikseim ekspordi juurdekasv

  Septembris suurenes võrreldes aastatagusega eksport 30% ja import 29%. Nii väikest ekspordi ja impordi juurdekasvu pole sel aastal ühelgi kuul olnud, teatas statistikaamet. 

  Eestist eksporditi 2011. aasta septembris kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse samuti 1,1 miljardi euro eest.
  Tänavu üheksa kuu jooksul (jaanuar-september) kasvas eksport Eestist 47% ning import Eestisse 44% võrreldes 2010. aasta sama perioodiga. Ekspordi sihtriikide seas oli septembris esikohal Rootsi (16% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15%) ja Venemaa (13%). Rootsi ja Soome eksporditi enim elektriseadmeid, puitu, puittooteid ning mööblit, Venemaale mehaanilisi seadmeid ning orgaanilisi kemikaale. Võrreldes möödunud aasta septembriga suurenes kõige rohkem eksport Venemaale ja Ameerika Ühendriikidesse (vastavalt 58 ja 46 miljoni euro võrra).
  Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Rootsist (12%) ja Lätist (11%). Soomest ja Rootsist imporditi kõige rohkem elektriseadmeid, Lätist kütuseid. Eelmise aasta septembriga võrreldes suurenes kaupade sissevedu kõige rohkem Lätist ja Leedust (vastavalt 33 ja 29 miljoni euro võrra).
  Eesti kaubavahetus oli ülejäägis kolme peamise ekspordi sihtriigiga (Rootsi, Soome ja Venemaa) ehk eksport nendesse riikidesse ületas importi. Suurim ülejääk tekkis kaubavahetuses Venemaaga (88 miljonit eurot).
  Septembris eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid (27% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid, sh bensiini, kütteõli, elektrienergiat (14%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Enim mõjutas Eesti koguekspordi suurenemist masinate ja seadmete väljavedu, mis võrreldes 2010. aasta septembriga kasvas 43%. Ekspordi kasvu mõjutas ka mineraalsete toodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljaveo suurenemine (kasv vastavalt 33% ja 49%).
  Septembris imporditi enim masinaid ja seadmeid (29% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (14%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9%). Nii nagu ekspordi puhul, mõjutas ka Eesti koguimpordi suurenemist masinate ja seadmete sissevedu, mis võrreldes 2010. aasta septembriga kasvas 38%. Impordi kasvu taga olid ka mineraalsete toodete ja transpordivahendite sisseveo suurenemine (kasv vastavalt 34% ja 66%).
  Augustiga võrreldes suurenes septembris kaupade eksport 6% ning import 1%.Ekspordihinnad tõusid septembris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 9%, impordihinnad aga 12%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.