Sirje Rank • 24. november 2011 kell 7:47

SEB insaider osales suurpettuses

Rootsi SEB panga endine töötaja tunnistas sel nädalal üles kaasaaitamise suurpettuses, skeemi niidiotsad ulatuvad isegi Eestisse.

„Tegemist on keerulise petuskeemiga, millega on igas harus seotud palju inimesi. Seal on firmasid ja „väravavahte“ ja niidiotsad ulatuvad isegi Eestisse. Kogu asja taga on suur organisatsioon,“ ütles ringkonnaprokurör Tore Widetjärn Rootsi majanduslehele Dagens Industri.

"Tegemist on Rootsi SEBs juhtunud intsidendiga, millel SEB Eestil, ega selle töötajatel (ei praegustel ega endistel) ei ole mitte mingisugust seost," ütles SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu. "Tore Widetjärn'i poolt välja toodud seost Eestiga ei oska meie kommenteerida, sest nagu öeldud, ei ole me antud juhtumiga kuidagi seotud olnud," ütles Vohu.

Dagens Industri kirjutab, et kokku on SEB pettuse ja rea teiste kuritegudega seoses süüdistus esitatud neljale isikule. Kohus algas oktoobris, kuid nüüd jõuti selle osani, mis puudutab SEBd. Sellega seoses kuulati sel nädalal üle panga 29aastane endine töötaja, keda kahtlustatakse pettusele kaasaaitamises.

„Ta on kaasaaitamise üles tunnistanud, kuid ainult kaasaaitamise,“ ütles Widetjärn. „Ta ütles, et tal palusid seda teha inimesed, keda ta kardab. Et tasuda vanu võlgu ja nii edasi.“

Muu hulgas võttis 29aastane mees välja kontoandmeid, koostas fiktiivseid ostukorraldusi ning tegi miljonitesse ulatuvaid tehinguid.

Widetjärn mehe juttu ei usu. „Ma ei usu seda. Ei ole võimalik olla panga töötaja ning teha kõiki neid kriminaalseid tegusid, olles kõigest kuriteole kaasaaitaja. Minu jaoks on ta otsene osaline.“

Teine peamine kahtlusalune on 41aastane mees, keda kahtlustatakse lisaks pettuses osalemisele ka väljapressimiskatsetes ja altkäemaksu andmises.

Süüdimõistmise korral ootab mõlemat meest pikk vanglakaristus – kuni kaheksa aastat.

Lisaks SEB klientide vastu suunatud petuskeemile kahtlustatakse mitmeid petuskeemis osalenuid ka teistes kuritegudes.

Esimene rünnak SEB vastu toimus läinud aasta juunis, mil kahe SEB panga kliendi kontolt varastati võltsitud ID abil 1,79 miljonit Rootsi krooni, kirjutas DI tänavu oktoobris. 

Kaks nädalat hiljem saadi samal moel 885 000 Rootsi krooni. Järgnesid uued rünnakud, millest osa õnnestus, osa mitte. Plaan oli kanda raha üle firmade kontodele, kust see omakorda kanti edasi eraisikute kontodele, mis kuulusid nn väravavahtidele. Eriti aktiivselt tegutseti 2010. a sügisel ja 2011. a kevadel. 41aastane mees püüdis süüdistuse järgi SEB turvapealikult välja pressida vähemalt 10 miljonit Rootsi krooni, ähvardades vastased juhul panga jõukate klientide konfidentsiaalseid kontoandmeid Ida-Euroopa maffiale edasi müüa.

Kõik SEB panga 17 kannatada saanud klienti on oma raha tagasi saanud.

Kohtu otsust oodatakse veel enne jõule.

Hetkel kuum