Silvia Kruusmaa • 1. detsember 2011 kell 12:52

EL on valmis uuteks sanktsioonideks Iraani vastu

Euroopa Liit on süvenevas mures Iraani tuumaprogrammi pärast ning mõistis hukka Suurbritannia Teherani saatkonna ründamise.

Välisminister Urmas Paeti sõnul esitab novembris avaldatud Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri IAEA raport tuumarelvastuse leviku piiramise lepingu rakendamisest Iraanis tõendid, mis osutavad, et Iraani tuumaprogramm võib omada militaarmõõdet. „Eriti murettekitav on IAEA järeldus, et Iraan on süstemaatiliselt üritanud luua tuumalõhkepead ning ei ole ilmselt salajast tuumaprogrammi lõpetanud,“ märkis Paet.

„Seoses sellega on Eesti valmis toetama sanktsioonide laiendamist tuumaprogrammiga ja selle võimaliku militaarmõõtmega seotud ettevõtetele ja isikutele,“ lausus ta. „Toetame meetmete laiendamist pangandus-, transpordi- ja energiasektorile ning revolutsioonilise kaardiväe liikmete suhtes ning loodame eelkõige diplomaatilise lahenduse leidmist Iraani tuumaküsimusele,“ sõnas Paet.

Paeti sõnul tunnistab Euroopa Liit Iraani õigust rahumeelsele tuumaprogrammile ja soovib leida lahenduse, mis taastaks rahvusvahelise usalduse Iraani tuumategevusse. „Soovime, et Iraan taasalustaks läbirääkimisi, mis viiksid diplomaatilise lahenduseni,“ ütles ta. „Iraan peab tegema täielikku ja tingimusteta koostööd IAEA-ga, tunnistama ja täitma tuumarelvastuse leviku piiramise lepinguga võetud kohustusi ning ÜRO julgeolekunõukogu ja IAEA juhatuse resolutsioonidega sätestatud nõudeid,“ lisas ta.

Euroopa Liidu välisministrid avaldasid ka tugevat protesti selle üle, et Iraan ei täida rahvusvahelist kohustust kaitsta välisriikide diplomaate ja diplomaatilisi esindusi. „Et on rünnatud ühte Euroopa Liidu liikmesriigi ehk Briti saatkonda, on rünnatud kogu Euroopa Liitu,“ lausus Paet.

Eesti tegi 29. novembril avalduse, milles mõistame hukka Iraani meeleavaldajate rünnaku Suurbritannia saatkonnale Teheranis. 

 

Hetkel kuum