• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kriis: avaliku teenistuse seadus on selgelt lahja

  Uus avaliku teenistuse seadus on selgelt liiga lahja ning omab pigem kosmeetilist iseloomu kui täidab ettevõtjate ootusi, leiab Eesti Tööandjate Keskliidu juht Tarmo Kriis.

  "Niipalju, kui mina tean, on see eelnõu selgelt lahja. Ma ei taha seaduseelnõud otseselt kritiseerida, aga see on kompromisside kompromiss. Avaliku sektori töötajaid on selgelt liiga palju, kuid praegune valitsus pole suuteline suuremateks reformideks," ütles Kriis täna avalikkusele tutvustatud seaduseelnõu kohta.
  Kriis lisas, et riigi palgal olevaid kontoritöötajaid pole põhjust ametnikeks nimetada. "Seetõttu peaks eelnõu kõige suurem eesmärk olema ametnike arvu selge vähendamine. Avalikku teenistusse kosmeetilisi parandusi teha pole mõtet."
  Kriis märkis, et tema ei pelga seaduse kasutusele võtuga kaasnevat ametnike põhipalga tõusu, kuigi senine tsentraalne ametipalgasüsteem asendub kokkuleppepalgaga.
  "Mina seda ei pelga, et ametnikud hakkavad jõuliselt palka juurde küsima. See on normaalne. Erasektoris kokkuleppepalgad ju toimivad," selgitas Kriis.
  Tööandjate keskliidu juhi hinnangul peaks enamus avaliku sektori töötajaid olema tööl tavalise töölepinguga. "Pigem pelgavad ametiasutused seda, et nad peavad erasektoriga konkureerides tühja töö tegemisest loobuma. Praegu teevad ametnikud väga palju tühja tööd," rääkis Kriis, kelle sõnul vorbivad mõistliku rakenduseta ja saavutusvajaduseta ametnikud üha uusi ja uusi arengukavasid.
  "On hea, kui arengukavad on olemas, kuid neid ei täideta. Seepärast ongi riigiametitesse raske töötajaid leida, sest erasektoris töötavad inimesed tahavad oma ametikohal ka midagi ära teha," selgitas ta.
  Kriis ütles, et tööandjate seisukoht avaliku teenistuse kohta on kirjas ka nende manifestis. Põhipunktid on vähendada ametnike arvu, kaasata rohkem erasektorit ning võimaldada töötajate rotatsiooni riigiasutuste ning erafirmade vahel.
  "Ükski inimene ei peaks liiga kaua ühel ja samal ametipostil olema," ütles Kriis.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lemmit Kaplinski: Tartu peab olema ka tööta-end-rikkaks-linn
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.