20. detsember 2011 kell 9:28

IMFi eksjuht: euroalal aega vaid mõni nädal

Endine Rahvusvahelise Valuutafondi endine juht Dominique Strauss-Kahn hoiatas, et euroala on “parv, mis läheb põhja”, kui piirkonna liidrid ei tule lähinädalatel välja lahendusega.

Strauss-Kahni sõnul on üheks probleem Prantsusmaa ja Saksamaa liidrid Nicolas Sarkozy ja Angela Merkel, kes ei mõista vastastikku teineteist.

Strauss-Kahni arvates muudab säästupoliitika Euroopa majandusprobleemid ainult hullemaks, kuna see vähendab nõudlust ning seega raskendab ka võlgade tagasimaksmist. "Tegemist on kasvu kriisiga, ja kasvu kriisi taga on juhtimiskriis."

Plaanitavad sanktsioonid riikidele, kes ei täida eelarvereegleid, on samuti kahtlased. "Mis juhtub, kui karistatav riik keeldub maksmast," küsis Strauss-Kahn. "Vastus on, et tõenäoliselt mitte midagi."

Hiina ja teised arenevad riigid, kellel on ressursse, peaks aga aitama. Tema sõnul on see Hiina huvides, kuna riik sõltub sedavõrd tugevasti kaubavahetusest Euroopaga. Kui palju Hiina peaks Euroopa riikidele kas otse või IMFi kaudu laenama, Strauss-Kahn ei täpsustanud. Vastutasuks peaks HIina saama rohkem sõnaõigust IMFis. Samas Euroopa tõenäoliselt ei nõustu oma hääleõigust Hiinale ja teistele riikidele loovutama.

Strauss-Kahn pidas oma kriitilise kõne Pekingis toimunud majanduskonverentsil. See oli ühtlasi tema esimene sedalaadi esinemine pärast seda, kui lõpetati väidetava vägistamiskatse menetlus.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum