Rivo Sarapik • 19. aprill 2012 kell 13:51

Ligi: lähiaastate eelarved tulevad ülejäägiga

Jürgen Ligi sõnul tuleb Eesti lähiaastate eelarve prognooside kärpimisest hoolimata ülejäägiga.

Nädala jooksul peaks 2013-2016. aastate riigieelarvestrateegia ministri sõnul kokku saama. "Oleme võtnud sihikule, peale ränka kriisi ja prognooside mõningast kärpimist, siiski eelarve ülejäägi lähiaastatel. Nii nagu kokku lepitud," lisas Ligi täna valitsuse pressikonverentsil.

Valitsus otsustas tänasel istungil võtta sel aastal riigifirmadest 2012. aasta eelarvesse dividendidena 128 mln eurot - Eesti Energiast 65, Tallinna Sadamalt 44, Eesti Lotolt 5,4 ja Eesti Raudteelt 4,8 mln eurot.

„Vaadates üldist firmade olukorda, likviidsust, kapitaliseeritust – ega nad väga kurta ei saa. Riigifirmadel rahakitsikust ei ole, on minu isiklik hinnang,“ lisas Ligi.

Ministri sõnul on kavas MKMiga senisest põhjalikum revisjon läbi viia, mille käigus hinnatakse investeeringute tootlikkust, otstarbekust, likviidsust ja kapitaliseeritust.

„Dividendide võtmine vähendab kiusatust, et istutakse suure rahahunniku otsas ja tehakse ebamõistlikke investeeringuid,“ lisas Ligi. “Rahavajadused avalikus sektoris on suuremad kui riigifirmade soovid investeerida või kulutada.“ MKMiga tehtava analüüsiga selgitatakse, kas dividendide tase säilib või tuleb selles muutusi. „Praegu on käitutud suhteliselt ettevaatlikult nendega,“ lisas Ligi.

2010. aastal võttis riik riigifirmadest dividende 130, veel aasta varem 172 miljonit eurot. Möödunud aastal ulatus summa 88 mln euroni.

Hetkel kuum