25. september 2012 kell 14:32

Õpetaja palga alammäär kerkib 11%

Valitsus tahab õpetaja palga alammäära tõsta tuleval aastal 11% võrra 715 euroni ning keskmise palga 860 euroni.

Haridusministeeriumi teatel säilivad kõik kehtivatele õpetaja ametijärkudele vastavad alammäärad, mis on täna kõrgemad kui 715 eurot. Kooskõlastus- ja tagasisideringile on saadetud ka palgakorraldust muutev eelnõu, mille üks eesmärk on anda lisaks riigi kehtestatud 715-eurosele alammäärale kohaliku omavalitsuse kaudu kooli käsutusse veel 20% ulatuses täiendavat raha, mida saab kasutada koolile eripärase palgapoliitika ja motivatsioonisüsteemi väljatöötamiseks. Samuti hakatakse liikuma ühe üleriigilise palgamiinimumi suunas.

Haridustoetuse eraldamisel kohalikele omavalitsustele peetakse silmas, et põhiharidus peab olema kodulähedane ning gümnaasiumiastet ei tohi üleval pidada põhikooli arvelt.

Eelmisel aastal oli õpetaja keskmine palk 793 eurot.

Äripäeva hinnangul peab õpetaja keskmine brutopalk tõusma tuhande euroni kuus. See on psühholoogiline piir, mis hoiaks õpetajaid Eestis, parandaks nende elujärge ja mainet ning innustaks neid andma haridust, mille jagamise tagamisest tähtsamat ülesannet riigil vaevalt olla saab.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum