Romet Kreek • 25. september 2012 kell 9:35

Taani on Baseli reeglite suurim kaotaja

Taani hüpoteekvõlakirjade süsteem on võitlemas Baseli panganduse likviidsuseeskirjade plaaniga, mis käsitleb neid kaubeldavate varadena, ignoreerides riigi sajandite pikkuseid traditsioone, vahendab Bloomberg.

Baseli komitee nõuab, et pangad peavad võtma kõik turuhinnas kajastavad varad oma bilanssi. See võib sundida Taani 480 miljardi dollarilist hüpoteekvõlakirjade tööstusharu ümber klassifitseerima eluasemelane kaubeldavateks varadeks isegi, kui neid ei müüda edasi. Plaan ignoreerib seda, et hüpoteekvõlakirjade intressirisk on võlakirjade omaniku, mitte emitendist panga oma. Taani hüpoteekpankade assotsiatsiooni andmetel jääb Taani pankadel puudu kuni 61 miljardit dollarit kapitali.

„Kui kapitalinõuded suurenevad kaks kuni viis korda, on see hiiglaslik probleem,“ ütles assotsiatsiooni asedirektor Jan Knoesgaard. „Meie ärimudelil on jälle vesi ahjus.“

Taani hüpoteekvõlakirjade turg on suuruselt maailmas kolmas. Pangad võitlevad selle nimel, et likviidsusnõuetes tehtaks muutus, muidu võivad olla pangad sunnitud laene müüma.

„See on nüüd küll tappev,“ ütles Euroopa suurima hüpoteekvõlakirjade emitendi Nykrediti asepresident Jesper Berg, kes süüdistab komiteed selles, et nad ei mõista, kuidas Taani laenusüsteem toimib. "Meie kapitalinõuded lendavad katusest läbi.“

Tema sõnul kannatab juhul, kui erandit ei tehta, uuest regulatsioonist enim Taani.

„Kui me peame laenud võtma oma kauplemisraaamatusse, siis peaksime me lisama kapitali tururiski vastu, kuigi tururisk ei ole panga, vaid investorite oma,“ ütles Berg. „Me usume, et Basel muudab reegleid, kui nad võtavad veidi aega, et meie süsteemist aru saada.“

Hetkel kuum