1. oktoober 2012 kell 10:29

Analüütikud ootavad Euroopalt poole väiksemat kasumit

Vaatamata Euroopa Keskpanga abiga tekkinud kindlustundele investorite seas, mis saatis regiooni aktsiate valuatsioonid 2,5 aasta tippu, ootavad analüütikud Euroopa firmadelt 52% väiksemat kasumikasvu.

Viimase nelja kuuga on Euro Stoxx 50 indeks tõusnud 25%, mis on võrdne läinud kümnendi kolme suurima ralliga. Indeksi ettevaatav kasumi-hinna suhe (P/E) on tõusnud 9,5ni, mis on kõrgeim tase pärast 2010. aasta aprilli.

Sellele vaatmata selgub Bloombergi 12 000 osalejaga küsitlusest, et Euroopa firmade järgmise aasta puhaskasumi kasvuks oodatakse 13%. Jaanuaris oodati veel 27% kasvu.

Pessimistide sõnul näitavad firmade nagu Daimler ja UniCredit kasumihoiatused kahtlusi Euroopa majanduse suhtes ning aktsiad on liiga kiiresti liiga kõrgele tõusnud.

Optimistid on omakorda arvamusel, et Euroopa Keskpanga läinud kuul välja kuulutatud võlakirjade ostuprogrammi näol võivad valuatsioonid veelgi tõusta ning programm annab riikidele võimalusele vähendada laenukulusid ja säilitada euro.

"Minu peamine nägemus hetkel on selline, et me oleme ühe laine tipus ja praegu on aeg omada pigem vähem kui rohkem," kommenteeris 25. septembril toimunud presentatsioonil riskifonde haldava Man Groupi tegevjuht Luke Ellis. "On suur võimalus, et siit me lähme tagasi alla."

"Senimaani oleme näinud päris head minekut kapitaliturgudel, kuid see on põhinenud kvantitatiivsel leevendamisel ning interventsioonil," kommenteeris Saxo Banki aktsiastrateeg Peter Garnry. "Kui fundamentaalnäitajaid vaadata, siis need pole järele jõudnud. Langusrisk on tõusupreemiast suurem," lisas Garnry.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum