Indrek Kald • 20. oktoober 2012 kell 6:52

Lõppes 21 aastat kestnud vaidlus vara üle

Üle 20 aasta kestnud jagelemine Saaremaal Mustjala vallas asuva Angeste talu tagastamise ümber sai lõpuks punkti.

"Maja ja laut tuleb maha lammutada, siis vaatame, mis aidast saab," ütles talu nimel aastaid kohtuuksi kulutanud Anne Vaikmaa Saarte Häälele, lisades, et majavammi täis talumaja taastamisel ta mõtet ei näe.

Eestiaegsest uhkest taluhoonest ei ole suurt jälgegi ning võsastunud viljapuuaias tuleb Vaikmaal lausa ahastus peale: "No kas need on siis õunapuud!".

"Kõige hullem on see, et nad kiskusid isegi elektrijuhtmed välja ja ajasid kaevu täis," räägib Vaikmaa, kes kannatas küll välja, et lahkujad riputasid üles lehma pealuu ja pampersid, kuid ehitusprahi kaevu viskamine on liig mis liig.

Õigusvastaselt võõrandatud Angeste talu tagastamise avaldus registreeriti Saare maavalitsuses 20. novembril 1991, mullu novembris kolis Angeste maid ja hooneid kasutanud perekond talust välja ning tänavu septembris tegi Mustjala vallavalitsus korralduse kogu maa tagastamiseks.

Talu tagastamise venimist tutvustas ka Äripäev jaanuaris 2010 ilmunud artiklis. Enam kui 50 hektarit suur Angeste talu, mis asub napilt kilomeetri kaugusel Küdema lahest, oli kunagi Võhma küla uhkus. Etnograafiaprofessor Gustav Ränk, kes kaitses doktorikraadi teemal "Saaremaa taluehitused", pidas Angeste talu Saaremaa taluarhitektuuri musternäidiseks. Taluperemehe jõukust näitas seik, et mees ehitas vaesemale sugulasele omaette elumaja.

Angeste talu tagastamine õigusjärgsetele omanikele venis aastaid nagu vana püksikumm. Loosse on kätketud kahe perekonna saatused, inimeste emotsioonid, valla huvid ja lõputud kohtulood. Pikemalt loe Äripäeva artiklit siit.

Hetkel kuum