Ave Lepik • 30. oktoober 2012 kell 8:18

Sampo: hoiuseid rohkem kui laene

Sampo Panga tänavuse üheksa kuu majandustulemused kinnitavad, et panga hoiuste kasv on jätkuvalt tugev.

"Klientide hoiused ületavad tugevasti klientide laene," kommenteeris Sampo Panga tegevjuht Aivar Rehe. "2012. aasta üheksa kuu lõpus ületasid hoiused laene 453 miljoni euro võrra. Üheksa kuu laenude ja hoiuste suhtarvuks kujunes 72,9% (2011. aasta üheksa kuuga oli vastav suhtarv 86,3%). Kujunenud hoiuste/laenude suhe on Eestis tegutsevate suurpankade hulgas parim."

Järgmistel aastatel mõjutavad meie regiooni majanduskasvu negatiivselt järsud säästumeetmed, mida kavandatakse ja viiakse ellu Euroopat hõlmava võla- ja finantskriisi juhtimiseks, ütles Rehe ja lisas, et Euroopa suuremate majanduste kasvuväljavaated nõrgenevad ning see ei jäta puutumata ka Eesti majandust ega meie eksporditurge. "Eesti majanduskasvu rõhub ettevaatlik tarbimisaktiivsus. Ettevõtjad ja eraisikud eelistavad pigem säästa ja vähem riske võtta."

Rehe sõnul on panga tegevuse efektiivsus jätkuvalt hea. 2012. aasta üheksa kuuga kujunes kulu/tulu suhtarvuks 39,5% (aasta varem 40,2%). Üheksa kuuga kujunes Sampo Panga puhaskasumiks 58,3 mln eurot (2011. aastal võrreldavalt 43,1 mln eurot).

2012. aasta üheksa kuuga suurendas Sampo Pank tulusid eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4,4% (2,06 mln eurot) ning kulud kasvasid 2,6% (0,48 mln eurot). Möödunud üheksa kuu tegevustulu oli 48,4 mln eurot (aasta varem 46,3 mln eurot) ning tegevuskulu 19,1 mln eurot (aasta varem 18,6 mln eurot).

Hoiustamisturul on Sampo Pank tugeval positsioonil. Hoiuste maht on üheksa kuuga jõudnud 1,7 mld euro tasemele (aasta varem 1,6 mld eurot).

Laenuportfelli kogumaht on vähenenud, kuid alanemise tempo on oluliselt aeglustunud. Laenude ja liisingute kogumaht oli III kvartali lõpus 1,2 mld eurot (aasta varem 1,4 mld eurot).

Sampo Pank järgib Danske Bank Groupi laenude konservatiivse hindamise poliitikat, kuid lisaprovisjone üheksa kuu järel ei moodustatud ning laenuportfelli kvaliteet paraneb jõudsalt.

Laenude allahindluste reservi suhe laenuportfelli ulatub Sampo Pangas 2012. aasta septembri lõpu seisuga 6,7% tasemeni (aasta varem 9,1%), mis on üks konservatiivsemaid Eesti suurpankade seas.

Klientide arveldustes on märgata tõusutrende. 2012. aasta üheksa kuuga tehti välismakseid 7,0% ja kaarditehinguid 1,2% enam kui eelnenud aasta samal perioodil.

15. novembrist asendub Sampo Panga kaubamärk Danske Banki kaubamärgiga. Vahetuvad sildid panga esindustes, uue nime saavad kõik infosüsteemid, tooted ja teenused. Kliendid ei pea seoses kaubamärgi muudatusega midagi tegema ning kõik senised lepingud jäävad kehtima.

2012. aasta majandustulemused? Kasum: 58,3 mln € (9 kuud 2011: 43,1 mln €)? Tegevustulem (enne allahindlusi): 29,3 mln € (27,7 mln €)? Laenude allahindluste vähenemine: 29,0 mln € (15,4 mln €)? Kulu/tulu suhtarv: 39,5 (40,2)? Hoiuste aastane muutus: 21 mln €? Laenude aastane muutus: -207 mln €? Laenude ja hoiuste suhe: 0,73 (0,86)? Kliente: 123 tuhat

Hetkel kuum