Raivo Sormunen • 13. november 2012 kell 11:18

Väärtpaberijärelevalve uurib Molycorpi

Molycorp teatas möödunud reedel, et USA Väärtpaberijärelevalve (SEC) uurib, kuivõrd tõeselt on haruldaste metallide tootja avalikkusega suhelnud. Kuna Molycorp oli uurimist „varjanud“ enam kui kaks kuud, langes aktsia oma börsiajaloo madalaima tasemeni.

Börsifirma sõnul teevad nad SECi ametnikega uurimise osas koostööd. Samas ei osanud Molycorp kommenteerida, kui pikaks võib uurimisprotsess kujuneda ning mis ulatuse või tulemuseni, kui üldse, sellega jõutakse.

„Molycorpi juhtide poolt on naiivne, et infot SECi uurimise kohta kinni hoiti,“ märkis uudisteagentuurile Byron Capital Markets analüütik Jonathan Hykawy. Analüütiku sõnul pole aktsiahinna languse taga hetkel uurimine, vaid eelkõige see, et seda infot investorite eest niivõrd kaua salajas hoiti.

Molycorp avaldas info SECi poolt läbi viidavast vaid päev pärast neljapäeval raporteeritud kolmanda kvartali majandustulemusi.

Tulemustele järgneval telefonikonverentsil tekkis ettevõttel analüütikutega korralik sõnasõda, kuna analüütikud ei suutnud ära imestada, miks Molycorp ei teavitanud investoreid varasemalt, et nende kaevandusprojekt on 150 miljoni dollari jagu kallimaks läinud.

2012. aasta alguses on investorid algatanud Molycorpi vastu mitu kollektiivhagi, milles nad süüdistavad haruldaste metallide tootjat selles, et firma on olnud oma Mountain Pass kaevandusprojekti osas liialt optimistlik ning samuti pole ettevõte suutnud hinnata nõudlust haruldaste metallide järele.

Molycorpi aktsia langes eile 4,4% ja sulgus 7,17 dollaril, mis on väärtpaberi ajaloo madalaim hind.

Molycorpi aktsia toodi New Yorgi börsile 2010. aasta juulis 14 dollari tasemel.

Aktsia käis möödunud aasta mais ära koguni 78 dollaril, kui Hiina kärpis keskkonna kaitsmise ettekäändel haruldaste metallide tootmist ja eksporti.

Samuti liikus aktsia 50-60 dollaril, kui Molycorp möödunud aasta kevadel Sillamäel asuva Silmeti Tiit Vähi ja Mehis Pilve perekonnalt ning Thomas Waldinilt ära ostis.

Hetkel kuum