Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pikett Kiievis: Teder, mine koju

  Eesti saatkonna ees Kiievis toimus eile mõnekümne osalejaga pikett nende Ukraina ettevõtjate eestvedamisel, kes on kaotanud raha ärimees Hillar Tederi osalusega ettevõtte O’Key Ukraina pankroti tõttu, kirjutas Delovõje Vedomosti.

  Piketil osalenud võlausaldajate esindajad kandsid loosungeid kirjaga: “Teder, anna meile tagasi, mis varastasid. Rohkemat pole meile vaja” ja “Hillar Teder häbistab Eesti ettevõtlust!”.
  Umbes 20 minutit pärast piketi algust väljus saatkonna esindaja, kellele meeleavaldajad andsid üle avalduse. Nagu ütles piketi organisaator ja ühe võlausaldaja esindaja Aleksei Dorošenko, saavad kõik võlausaldajad aru, et juriidiliselt ei saa saatkond ega valitsus Tederit mõjutada. Kuid laenuandjad loodavad, et kahjustatud mainega Teder ei saa edaspidi enam välisinvestoritelt raha välja meelitada ning kas või seetõttu maksab ehk osagi võlgu ära.
  Piketi lõpus lennutati taevasse õhupallid Tederi pildiga, mis sümboliseerisid tema lahkumist Ukrainast.
  Teder ei osanud öelda, kas see tuleb üllatusena või mitte, et ukrainlased korraldasid Kiievis Eesti saatkonna ees piketi. “Meie ootame endiselt, kuni kinnitatakse ära võlgnike nimekiri, siis saab asju edasi klaarida. Võlad ei ole iseenesest suured, aga me lihtsalt ei tea, kellele ollakse võlgu,” selgitas Teder.
  Võlgnike nimekiri lahtine. Võlgnike nimekirja kinnitamine seisab halduri taga. “Ukrainas peab kohtunik vaatama läbi kõik avaldused. Seda nimekirja korra juba tehti ning kinnitati, aga keegi on seal midagi vaidlustanud. Praegu ma ei tee midagi,  lihtsalt ootan, kuni selgeks saab,” lausus Teder.
  Tederi sõnul teavad ka võlausaldajad, et võlgnike nimekiri ei ole kinnitatud. “Ma ei tea, kes ja millega rahul ei ole. Alati on keegi, kes millegagi rahul ei ole,” märkis ta. Teder usub, et lõpuks saab asi klaaritud.
  Saatkond ei saa aidata. Eesti suursaadik Ukrainas Sulev Kannike ütles, et kogunemine on emotsionaalne. “Inimesed kogunesid siia, sest Teder on Eesti kodanik. Kõik saavad aga aru, et ei saatkond ega valitsus saa teda kuidagi mõjutada,” ütles Kannike.
  Tänavuses Äripäeva Rikaste TOPis esikohal trooninud Hillar Tederi probleemid Ukrainas seega jätkuvad. Alles kaks nädalat tagasi kirjutas Delovõje Vedomosti, kuidas Teder praktiliselt kaotas tänavu augustis vaenuliku ülevõtmise tõttu kontrolli oma Kiievi Sky Malli kaubanduskeskuse üle.
  Teder plaanis sel aastal Ukraina ettevõtetega börsile minna, kuid rääkis oktoobri lõpus, et ei jõua vastu jõule neid plaane enam ellu viia. Teder põhjendas viivitust sellega, et läbirääkimised aktsionäridega võtavad aega.
  Kiievi konflikt ulatub üle kahe aasta taha. Ukraina pealinna ühe suurema, 67 000ruutmeetrise kaubanduskeskuse Sky Malli omanikeks olid kinnisvarafirmad Arricano Grupp ja Panorama Grupp. Mõlemad kuuluvad kaudselt Hillar Tederile. 2010. aasta aprillis teatas Panorama Grupp, et müüb 51protsendise osaluse Sky Mallis. Ilmselt soovis Teder kaasata lisaraha. Kontrollpaketi ostis suurärimees Andrei Adamovskyle kuuluv Beta Grupp. Tehing sõlmiti klausliga, et Tederi firma Retail Real Estate’il on õigus need aktsiad 2011. aasta märtsis  tagasi osta. Kuid kui aeg kätte jõudis, keeldus Adamovsky aktsiaid tagasi müümast ning vaidlustas tehingu kohtus.
  Meediaväljaannete andmetel kasutati kohtus formaalseid tõendeid, sealhulgas ka seda, et väidetavalt rikkus Arricano konfidentsiaalsust.
  Lisaks muutis Adamovsky Sky Malli juhtkonda ning tõeline etendus algas 29. augustil. Sel päeval ei pääsenud Tederile kuuluva Arricano Grupi inimesed enam oma Sky Mallis asuvasse kontorisse. Liftid olid välja lülitatud ja treppidel tõkestasid teed turvamehed.
  Kohtuvaidlus käib tänini. Sky Malli teised aktsionärid toimuvat kommenteerida ei soovi, samuti põikleb vastuste andmisest Arricano Grupp.
   
  Taust
  Suur osa Tederi varast asub Ukrainas
  Tederi asutatud Arricano Trading arendab Ukrainas viit ostumekat. Kaks aastat tagasi lisandus Arricano omanikeringi Ukraina kinnisvarainvesteeringutele keskenduv fond Dragon-Ukrainian Properties & Development PLC (DUPD). DUPD-le kuulub Arricanost 16,7%, aktsiate kontrollpakk on Tederi käes.Mullu paigutas Arricanosse raha ka investeerimispank Goldman Sachs, kuid tegemist on nn allutatud laenu, mitte otsese osalusega.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Alar Karis: miljardi euro vajadust laskemoona jaoks ei saa ignoreerida
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Tööturu kiirstatistika näitab aasta väikseimat koondamiste arvu
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.