20. november 2012 kell 21:00

Pikett Kiievis: Teder, mine koju

Eesti saatkonna ees Kiievis toimus eile mõnekümne osalejaga pikett nende Ukraina ettevõtjate eestvedamisel, kes on kaotanud raha ärimees Hillar Tederi osalusega ettevõtte O’Key Ukraina pankroti tõttu, kirjutas Delovõje Vedomosti.

Piketil osalenud võlausaldajate esindajad kandsid loosungeid kirjaga: “Teder, anna meile tagasi, mis varastasid. Rohkemat pole meile vaja” ja “Hillar Teder häbistab Eesti ettevõtlust!”.

Umbes 20 minutit pärast piketi algust väljus saatkonna esindaja, kellele meeleavaldajad andsid üle avalduse. Nagu ütles piketi organisaator ja ühe võlausaldaja esindaja Aleksei Dorošenko, saavad kõik võlausaldajad aru, et juriidiliselt ei saa saatkond ega valitsus Tederit mõjutada. Kuid laenuandjad loodavad, et kahjustatud mainega Teder ei saa edaspidi enam välisinvestoritelt raha välja meelitada ning kas või seetõttu maksab ehk osagi võlgu ära.

Piketi lõpus lennutati taevasse õhupallid Tederi pildiga, mis sümboliseerisid tema lahkumist Ukrainast.

Teder ei osanud öelda, kas see tuleb üllatusena või mitte, et ukrainlased korraldasid Kiievis Eesti saatkonna ees piketi. “Meie ootame endiselt, kuni kinnitatakse ära võlgnike nimekiri, siis saab asju edasi klaarida. Võlad ei ole iseenesest suured, aga me lihtsalt ei tea, kellele ollakse võlgu,” selgitas Teder.

Võlgnike nimekiri lahtine. Võlgnike nimekirja kinnitamine seisab halduri taga. “Ukrainas peab kohtunik vaatama läbi kõik avaldused. Seda nimekirja korra juba tehti ning kinnitati, aga keegi on seal midagi vaidlustanud. Praegu ma ei tee midagi,  lihtsalt ootan, kuni selgeks saab,” lausus Teder.

Tederi sõnul teavad ka võlausaldajad, et võlgnike nimekiri ei ole kinnitatud. “Ma ei tea, kes ja millega rahul ei ole. Alati on keegi, kes millegagi rahul ei ole,” märkis ta. Teder usub, et lõpuks saab asi klaaritud.

Saatkond ei saa aidata. Eesti suursaadik Ukrainas Sulev Kannike ütles, et kogunemine on emotsionaalne. “Inimesed kogunesid siia, sest Teder on Eesti kodanik. Kõik saavad aga aru, et ei saatkond ega valitsus saa teda kuidagi mõjutada,” ütles Kannike.

Tänavuses Äripäeva Rikaste TOPis esikohal trooninud Hillar Tederi probleemid Ukrainas seega jätkuvad. Alles kaks nädalat tagasi kirjutas Delovõje Vedomosti, kuidas Teder praktiliselt kaotas tänavu augustis vaenuliku ülevõtmise tõttu kontrolli oma Kiievi Sky Malli kaubanduskeskuse üle.

Teder plaanis sel aastal Ukraina ettevõtetega börsile minna, kuid rääkis oktoobri lõpus, et ei jõua vastu jõule neid plaane enam ellu viia. Teder põhjendas viivitust sellega, et läbirääkimised aktsionäridega võtavad aega.

Kiievi konflikt ulatub üle kahe aasta taha. Ukraina pealinna ühe suurema, 67 000ruutmeetrise kaubanduskeskuse Sky Malli omanikeks olid kinnisvarafirmad Arricano Grupp ja Panorama Grupp. Mõlemad kuuluvad kaudselt Hillar Tederile. 2010. aasta aprillis teatas Panorama Grupp, et müüb 51protsendise osaluse Sky Mallis. Ilmselt soovis Teder kaasata lisaraha. Kontrollpaketi ostis suurärimees Andrei Adamovskyle kuuluv Beta Grupp. Tehing sõlmiti klausliga, et Tederi firma Retail Real Estate’il on õigus need aktsiad 2011. aasta märtsis  tagasi osta. Kuid kui aeg kätte jõudis, keeldus Adamovsky aktsiaid tagasi müümast ning vaidlustas tehingu kohtus.

Meediaväljaannete andmetel kasutati kohtus formaalseid tõendeid, sealhulgas ka seda, et väidetavalt rikkus Arricano konfidentsiaalsust.

Lisaks muutis Adamovsky Sky Malli juhtkonda ning tõeline etendus algas 29. augustil. Sel päeval ei pääsenud Tederile kuuluva Arricano Grupi inimesed enam oma Sky Mallis asuvasse kontorisse. Liftid olid välja lülitatud ja treppidel tõkestasid teed turvamehed.

Kohtuvaidlus käib tänini. Sky Malli teised aktsionärid toimuvat kommenteerida ei soovi, samuti põikleb vastuste andmisest Arricano Grupp.

 

Taust

Suur osa Tederi varast asub Ukrainas

Tederi asutatud Arricano Trading arendab Ukrainas viit ostumekat. Kaks aastat tagasi lisandus Arricano omanikeringi Ukraina kinnisvarainvesteeringutele keskenduv fond Dragon-Ukrainian Properties & Development PLC (DUPD). DUPD-le kuulub Arricanost 16,7%, aktsiate kontrollpakk on Tederi käes.Mullu paigutas Arricanosse raha ka investeerimispank Goldman Sachs, kuid tegemist on nn allutatud laenu, mitte otsese osalusega.

Hetkel kuum