• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soomes oli eile elekter kümne kuu kallim

  Eile sai lugeda uudist, kuidas Norras elektri hind tõusis ja kuidas Soomes kerkis elektri hind järsult kümne kuu kõrgemale tasemele. See võib panna õlgu kehitama ja jätta külmaks, kuid vähem kui kuu pärast hakkame selle kaudset mõju otse omal nahal tundma.

  Elektri hinna viiekordne tõus. Vaatamata sellele, et Soomes viiekordistus elektri hind, ei käivitanud hinnatõus elektri importi Venemaalt, mis näitab turu struktuurseid probleeme, vahendas Bloomberg SKM Maket Predictori analüütikuid.
  Eile oli Helsingis CustomWeather prognoosi kohaselt päeva madalam õhutemperatuur miinus 13 kraadi. Elektri hind tõusis eile eilse tarnega kella 17–18ni 148,68 eurole MW tunnist. Üleeile pärastlõunal maksis elekter 198 eurot. See tõstis üleeilse ja eilse baaselektri kogu ööpäeva hinna üle 60 euro taseme, mis on ligi kümne kuu kõrgeim hinnatase. Kuni eilseni oli tänavune keskmine elektri hind 35,89 eurot.
  “Vaatamata kõrgetele hindadele ei ole Venemaa suurendanud elektri eksporti,” ütles SKM Market Predictori vanemanalüütik Jussi Mäkelä.
  Venemaal ei ole mõistlik eksportida. Elektri import Venemaalt, mis on katnud kümme protsenti Soome elektritarbimisest, on aasta esimese kümne kuuga kukkunud 64 protsenti. Venemaa viis sisse võimsusetariifid, mille tõttu ei ole olnud mõistlik eksportida elektrit enamus ajast alates 2011. aasta augustist.
  “Tariifide struktuur on selline, et Soome hinnad peaksid tõusma kuid, mitte vaid päevi või nädalaid, et see käivitaks suurema elektri impordi Venemaalt, mis tähendab, et Soome ei saa arvestada idanaabri elektriga,” ütles ta. “Nüüd seisab meil ees talvine habras elektri pakkumise-nõudluse tasakaal, kuni ehitatakse välja 650MW Estlink-2 kaabel, mis peaks startima 2014. aasta alguses.”
  Ehk siis otse öeldes, Soome arvestab Eestist elektri ostmisega talvekuudel, kui Soomel endal elektrit napib. Kui see teine Eesti-Soome elektrikaabel valmib, saab Soome rohkem kõrgema hinnaga elektrit eksportida, mis tõstab meil Eestis veel rohkem talvisel ajal  elektri hinda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andrus Tamm: Narvas aitaksid luua töökohti ainult heanaaberlikud suhted
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ainult Dow Jones suutis nädalat alustada tõusuga
USA peamistest indeksitest vedas end üles poole ainult Dow, samas kui tehnoloogiasektor tiris allapoole nii Nasdaqi kui ka S&P 500 indeksit, vahendab Reuters.
USA peamistest indeksitest vedas end üles poole ainult Dow, samas kui tehnoloogiasektor tiris allapoole nii Nasdaqi kui ka S&P 500 indeksit, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: ärikinnisvara trendidest ja IT-sektori tööjõuprobleemidest
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
Sõõrumaa vaidlushimulisest Oliver Kruudast: nimetan seda sadomasoks
Urmas Sõõrumaa väldiks lõputuid vaidlusi, millesse on ennast mässinud temaga olümpiakomiteesse kuuluv, kohtutäiturite eest pakku läinud endine suurärimees Oliver Kruuda. Mida ta olukorrast arvab, rääkis Sõõrumaa väljaandele Gentleman.
Urmas Sõõrumaa väldiks lõputuid vaidlusi, millesse on ennast mässinud temaga olümpiakomiteesse kuuluv, kohtutäiturite eest pakku läinud endine suurärimees Oliver Kruuda. Mida ta olukorrast arvab, rääkis Sõõrumaa väljaandele Gentleman.