• Jaga lugu:

  SEB: kõige optimistlikumad on Tartumaa ettevõtjad  

  SEB klientidest Eesti ettevõtted vaatavad uude aastasse optimistlikult, kuid samas tunnetavad väliskeskkonna jahenemist, mis võib mõjutada ettevõtete järgmise aasta majandustulemusi, näitas SEB nõustamisprojekt.

  SEB nõustamisprojekti käigus külastas pank üle Eesti 927 väikest ja keskmise suurusega ettevõtet.
  „Otsekontaktis ettevõtetega said selgemaks Eesti majanduse järgmise aasta suunad. Projekti raames viisime läbi ka küsitluse, mille kohaselt ootab ligi 90 protsenti ettevõtetest 2013. aastal käibe kasvu ning kolmandikul on ekspordiplaanid. Lisaks kavandavad pooled ettevõtted vähemalt 30 000 euroseid investeeringuid ning sama suurusjärk panustab tuleval aastal uuendustesse. Veerand küsitletud ettevõtetest kavatseb töötajaid juurde võtta, “ ütles SEB Panga juhatuse esimees Riho Unt.
  Nõustamisprojekti käigus selgus, et kõige optimistlikumalt vaatavad käibe kasvule Tartumaa ettevõtjad, kellest 38 protsenti näeb üle 15-protsendilist käibe kasvu. Ida-Virumaa vastav näitaja on 26 ning Hiiumaal 23 protsenti.
  Ekspordirindel kavandavad suurimat aktiivsust Hiiumaa ettevõtted, kellest 85 protsenti kavatseb kasvada olemasolevatel turgudel või siseneda uutele. Edetabelis järgnesid Saaremaa 50 ning Tartumaa 48 protsendiga.
  Töötajaid kavatseb 2013. aastal juurde võtta 85 protsenti Hiiumaal küsitletud firmadest, järgnevad Võrumaa 55 ning Ida-Virumaa 37 protsendiga. Kokku lisandub nõustamisprojekti käigus küsitletud firmades üle 700 uue töökoha.
  Ka innovatsioonivaldkonnas paistab silma Hiiumaa – erinevaid uuendustegevusi kavandavad kõik seal küsitletud 13 ettevõtet. Aktiivsuselt järgmised on Võrumaa 93 ning Raplamaa 87 protsendiga.
  Üle 30 000 euroseid investeeringuid kavandab 85 protsenti Hiiumaal küsitletud firmadest. Järvamaal on vastav näitaja 74 ning Ida-Virumaal 63 protsenti.
  „Küsitluse tulemused kinnitavad kohtumiste käigus tekkinud muljet, et järgmisele majandusaastale vaatavad ettevõtted suhteliselt optimistlikult. Samas tajutakse riske, mis kaasnevad ekspordinõudluse võimaliku kahanemisega,“ lisas Unt.
  Unt märkis, et 80 protsendile eestimaalastest annavad tööd väikesed ja keskmise suurususega ettevõtted. Samas 75 protsenti nendest ettevõtetest on liiga väikesed, et palgata endale finantsjuhti, kes omanikule head nõu saaks anda. Selleks saigi ellu kutsutud Eesti mastaapseim väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete nõustamisprojekt, et jagada panga kogemust ning soovitusi seoses firmade finantsjuhtimisega.
  Hea teada:
  Oktoobris ja novembris külastasid SEB esindajad 927 Eesti väikest ja keskmise suurusega ettevõtet kõigis 15 maakonnas. Samalaadne projekt toimus varem ka Lätis ja Leedus.
  SEB korraldas ettevõtjate seas ka küsitluse, kus firmaomanikud ja –juhid said anda hinnanguid oma ettevõtte 2013. aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning innovatsioonikavadele ja planeeritud investeeringutele.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jaan Härms: hakkame juba restoranis koroonapassi nõudma
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Tallinki konkurent paneb Lätti suurema praami käima
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Suur intervjuu: kriis näitas, et ei tohi inimesi oma hirmudega üksi jätta
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.