Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
A. Le Coq: halvim seadus on see, mis on vastuvõtmata
Teenusmajanduse koda valib konkursil aasta parima ja halvima seaduse. A. Le Coqi juht Tarmo Noop tõdes, et alkoholiaktsiisi muutmise seadus on pigem positiivne.
"Ma ei nimetaks alkoholi-, tubaka ja kütuseaktsiisi muutmise seadust halvaks seaduseks," kommenteeris ta.
Noop põhjendas, et see seadus ei määratle olukorda üheks aastaks, vaid annab ettevõttele perspektiivi neljaks aastaks. "Kõige halvem asi ettevõtete jaoks ongi see, et nad ei tea, milline on majanduskeskkond ja poliitiline risk, mis moodi seda keskkonda muudetakse. Antud juhul on riik selgelt öelnud, et nelja aasta jooksul tõuseb [aktsiis] iga aasta 5%, mis on ettevõttele selge ja arusaadav. Seega on see seadus pigem positiivne, ettevõtted oskavad sellega arvestada," lausus Noop.
Loomulikult igasugune aktsiisi tõstmine ei ole kunagi positiivselt mõjunud, aga parem ikka etteteadmine ja tuleviku planeerimine, lisas ta.
Küsimusele, milline võiks olla halvim seadus, vastas Noop, et nende valdkonda muud seadused nii kõvasti ei puuduta. Kui rääkida negatiivse poole pealt nimetas Noop seaduse mitte vastuvõtmist. Näitena ta tõi seaduse, mis on neid negatiivselt mõjutanud. "Eesti on ainuke riik, kus jook kali on seadusega reglementeerimata. Me oleme teinud rahandusministeeriumile ettepaneku selline seadus vastu võtta," kommenteeris Noop.
"Reglementeerimine tähendaks seda, et kaljaks saab nimetada joogi, mis on tehtud ehtsatest linnastest ja mida on kääritatud, mitte suhkruveele lõhna- ja maitseainete lisamisega," selgitas ta. Lootus jääb, et kunagi võiks sellise seadus vastu võetakse, märkis A. Le Coqi juht.
Eesti Teenusmajanduse Koja konkursil selgitatakse jaanuari keskpaigaks välja 2012. aasta parim ja halvim seadus. Äripäev uurib ettevõtjatelt, milline on nende hinnangul selle aasta parim ja halvim seadus.
Minu Äripäeva kasutamiseks logi sisse või loo konto.