Romet Kreek • 11. jaanuar 2013 kell 8:33

Euro konvergentsifondid võivad taas popiks muutuda

Euro konvergentsifondid võivad taas muutuda populaarseteks, kirjutab Reuters.

Sellised fondid lasevad investoritel osta end Euroopa Liidu või euroalaga liituvate maade aktsiatesse või võlakirjadesse. Enne krediidikriisi viis aastat tagasi olid sellised fondid ühed investeerimisuniversumi trendikamad.

Euro võlakriis on aga põhjalikult muutnud konvergentsi kontseptsiooni. Fondianalüüsifirma Lipperi andmetel on Euroopa konvergentsifondide maht kukkunud 2007. aasta tipu seitsmelt miljardilt dollarilt läinud aastaks miljardile dollarile.

Kui euroala tulevik muutub natuke selgemaks, võivad investorid muutuda entusiastlikumateks areneva Euroopa varade ostjateks. Praegu ei ole veel tormijooksu näha. JPMorgan Asset Management on oma Euroopa konvergentsi aktsiafondi varad keeranud detsembris Türki.

„Me hakkame nägema, et euro konvergentsi lugu hakkab järgmisel kahel aastal püsivalt kerima,“  ütles ING KIE analüütik Simon Quijano-Evans.

Seekord tuleb see tehing tõenäoliselt teistsugune, kuna investorid vaatavad hoolikamalt iga konvergeeruva maa majandust eraldi, mitte ei võta seda kui ühtset euroala lugu nagu varem.

Euroala konvergentsile aitavad kaasa laiem võlataseme konvergentsitrend, krediidireitingud ja kõrgem eelarvedistsipliin. Kui arenevad turud lähevad üldiselt üles, siis arenenud turud tulevad alla.

Lipperi andmetel on vaid veidi üle saja fondi end nimetanud konvergentsifondideks. Üle 60 protsendi konvergentsifondidest on likvideeritud või liidetud teiste fondidega ehk muutnud investeerimisfookust. 

Hetkel kuum