Raivo Sormunen • 24. jaanuar 2013 kell 8:37

Faber: valitsussektori kulusid peab kõvasti kärpima

Teisipäeval Helsingi ooperimajas Evli investeerimispankureid lõbustanud investeerimisguru Marc Faber viskas paljude ideede seas õhku mõtte, et valitsussektori kulutusi tuleb hakata oluliselt kärpima.

Faberi sõnul valitseb maailmas Keynes`i majanduspoliitika mull, mis usub et valitsused saavad majandusprobleemide lahendamisega hakkama. Provotseerivate ja pessimistlike avalduste poolest kuulus investor aga sellesse ei usu.

Selle asemel soovitas ta lõigata valitsused majanduse küljest rohkem lahti, nii nagu see oli 1870-1910. aastal, mil valitsussektori kulutuste osakaal majandusest oli praeguse 50% asemel 20%.

“Vähem valitsust ja väiksemad maksud aitavad majandust, mitte maksude tõstmine.„Miks ei võiks Paul Krugman (USA majandusteadlane, Keynes`i koolkonna esindaja) minna näiteks elama Põhja-Koreasse, seal on valitusel täielik võim majanduse üle,“ ironiseeris Faber.

Maailma majandusvabaduse indeksi alusel oli 2011. aastal ühed madalamad valitsussektori kulud suhtena SKPsse enamikes kiiresti arenevates Aasia riikides, nagu Macaus (14,9%), Singapuris (17%), Tais (17,7%) ja Hong Kongis (18,6%).

Eestis ja USAs on valitsussektori kulud suhtena SKPsse peaaegu võrdsed (vastavalt 39,9% ja 38,9%).  Saksamaal on valitsussektori kulude osakaal seevastu SKPst 43,7%, Soomes 49,5%, Rootsis 52,5% ja näiteks Kuubal 78,1%.

Milliseid soovitusi jagas Marc Faber ja temaga koos esinenud Yale` ülikooli majandusprofessor Robert J. Shiller pankuritele Helsingis veel loe tänasest Äripäeva paberlehest.

Hetkel kuum