Marta Jaakson • 23. aprill 2013 kell 6:37

Sester: Laaril on julgus raskeid otsuseid teha

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester rääkis, et on Mart Laari kinnitamise suhtes Eesti Panga nõukogu esimeheks positiivselt meelestud, põhjendades, et Laaril on julgus ja kogemus keerulisel ajal raskeid otsuseid teha.

Sester arvas, et Laarist saab hea pangajuht. Operatiivjuhtimist teostab panga president ning nõukogu ja juhatuse ülesanded erinevad veidi. Ta märkis, et Mart Laari puhul tuleb silmas pidada mitte ainult tema panust, vaid ka reaalset tegevust varasemal eluperioodil. Sestri hinnangul võttis Laar peaministrina vastu Eestile vajalikke otsuseid, mis erinesid mitmeti vana Euroopa traditsioonilistest lähtekohtadest. „Meie paljuräägitud maksupoliitika erines toona selgelt muust Euroopast,“ märkis ta.

Laaril on tema hinnangul julgus teha keerulistel aegadel raskeid otsuseid ja mitte ainult julgus, vaid ka kogemus. „Inimesi, kes on julgelt valmis tundmatus kohas vette hüppama, on kindlasti palju, aga peab olema ka teadmine, et selles vees osatakse ujuda,“ selgitas Sester.

Ta nentis, et arvestades praegu Euroopas valitsevat probleemide õhustikku majandus ja rahandusteemadel, siis keskpankade roll mitte ei vähene, vaid just kasvab. Ta arvas, et Laar on hea persoon selles süsteemis kaasa lööma. „Arvestades seda julgust otsuste tegemisel, võiks öelda, et Eesti Panga rahanduspoliitika on heades kätes,“ ütles Sester.

Laari pihta tehtud kriitika kohta arvas Sester, et tugevate inimeste puhul toimubki ühiskonnas ja kogu maailmas polariseerumine, inimeste osas, kes on olnud pikalt poliitikas. Ta viitas Margaret Thatscheri dokumentaalfilmile, kus toodi välja andunud toetajad ja tõelised vastased. Sestri sõnul on polariseerumine ühiskonna mõttes suurte inimeste tegevuse vili ning julgus otsustada ei pruugi kõigile meeldida.

 

Hetkel kuum