Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sisekujundaja – salapärane koduhaldjas

  Kogemused ja teadmised loovad terviku – kodu, kus kõigil pereliikmetel on hea ja mugav olla.

  Sisekujunduse eesmärk on luua kodus selle elanike soovidele ja vajadustele vastav hubane keskkond. Paljudel on küll ka endal maitsekad ja originaalsed ideed, kuid tihti aitab­ just sisekujundaja julgus need mõttekillud tervikuks siduda.
  Sisekujundaja on kursis uuenduslike lahenduste ja võimalustega ning oskab pakkuda variante, mille peale ise ei tule. Tegemist pole lihtsalt mööbli paigutamisega ruumi, vaid vajadusel kogu sisustust hõlmava projekti koostamisega alates seina- ja põrandamaterjalide valimisest kuni elektriplaanide väljatöötamise ning sisustusdetailide paigaldamiseni välja.
  Sisekujundaja on kunstnik, kelle looming on teie kodu. Valikut tehes on mõistlik tutvuda sisekujundaja varem tehtud tööde ja võimalusel ka tellijatega. Igal sisekujundajal on oma käekiri ja tööstiil. Samade ideede ja algmaterjaliga valmib kahel sisekujundajal isesugune tulemus. Samuti ei pruugi kattuda nende töömeetodid ja kasutatavad programmid.
  Kui kodust on midagi puudu. Sisekujundaja võiks kaasata juba ehituse alguses, kui maja, korter või kontor on alles planeerimisel. Siis saab veel kommunikatsioone ja vaheseinu muuta. Kui nii vara ei ole võimalik sisekujundajaga koostööd alustada, saab kujunduse luua ka hiljem.
  Kõige sagedamini pöörduvad sisekujundaja poole inimesed, kel on soovitust ettekujutus olemas, kuid kes vajavad mõtte elluviimisel julgustust ja ideid. Samuti soovivad nad, et spetsialist vaataks üle ruumide planeeringu, selle toimivuse ja ergonoomilisuse.
  Teise osa moodustavad inimesed, kelle kodu on valmis, kuid sees elades on tekkinud tunne, et midagi justkui häirib. Ruumid ei toimi, ei vasta ootustele või ei ole neis lihtsalt soovitud hubasust, kodusust. Ka siis pole veel hilja, sest hea planeerimise korral saab häirivad vead kõrvaldada ja luua koju hea tunde.
  Stiil kujuneb koostöös. Ühes sisekujundajaga on kergem teha valikuid, mis sobivad just tellijale ja tema koju. Koostöö aitab vältida olukordi, kus valitud seinavärv ei ole ikka see, mida loodeti, ostetud diivan osutub liiga suureks vms.
  Enne sisekujundajaga kohtumist on mõistlik koostada album endale meelepäraste piltidega ja järele mõelda, miks just need meeldivad. See on sisekujundajale abiks tellija stiili tajumisel ning tagab lõpptulemuse, mis ühtib tellija soovide ja ettekujutustega. Kõik protsessid räägitakse alguses omavahel läbi ning tekkinud mõtteid arutatakse.
  Tööperioodi jooksul suhtleb sisekujundaja tellijaga pidevalt: küsib arvamust, tutvustab potentsiaalseid lahendusi ja tootjaid. Koos võib külastada sisustus-, tapeedi- ja mööblisalonge, kuhu suundutakse juba konkreetseid valikuid vaatama. Sellise koostöö tulemusena valmib kaunis, toimiv ja harmooniline kodu.
  Kokkuleppest sõltuvalt võib sisekujundaja teha kõik detailivalikud ise. Soovi korral võib leppida kokku kontseptsiooni ja eelarve ning siis seni soojal maal puhata, kuni sisekujundaja oma tööd teeb. Tagasi tulles on sel juhul uus kodu ootamas – padjad diivanil ja pildid seintel. Niisugust varianti kasutavad näiteks kinnisvaraarendajad näidisobjektide puhul.
  Sisetunne ja sisekujundaja. Sisekujundaja on kogu projekti vältel tellija jaoks olemas ja abiks. Omavahel peab tekkima hea klapp ja usaldus. Isegi kui tellija mõnes detailis esialgu kahtleb, siis lõpptulemuses on tihtipeale raske midagi sobivamat ette kujutada.
  Sisekujundaja eelis ongi see, et ta oskab näha tervikut – iga detail on tema jaoks osa kogupildist.
   
  Pane tähele
  Et sisekujundus õnnestuks
  Tutvu erinevate sisekujundajate käekirjaga.Koosta oma ideede mapp.Ole vastuvõtlik uutele ideedele.Usalda detailide valimisel tervikpilti nägevat sisekujundajat.
   
  Tasub teada
  Hind sõltub töö mahust
  Mida mahukam projekt, seda rohkem tööd. Hind oleneb sellest, kas tellija soovib kogu projekti või vaid osa sellest. Täisprojekt hõlmab üldkontseptsiooni loomist, valgustus- ja värvilahenduse, viimistlusmaterjalide, siseuste, mööbli, aknakatete ja soovi korral ka aksessuaaride valimist ning muid soovitusi.
   
  Kommentaar
  Sisekujundaja näeb asju teisiti
  Jaana Siliksaar, sisekujunduse tellinud korteriomanikOtsustasin kasutada sisekujundaja teenust sellepärast, et toa väljanägemine häiris mind iga päevaga aina rohkem, aga kahjuks ei osanud ma ise midagi ette võtta.Sisekujundajale andsin täiesti vabad käed ja tal tekkis visioon juba esimese pealevaatamisega. Protsess iseenesest oli kiire, kuid kokku võttis see aega umbes kolm kuud, sest ootasime kappi, mis tuli tellida Hollandist.Selle aja jooksul puutusime kokku neljal korral: alguses meie kodus, kus tegime plaane ja sirvisime katalooge, siis käisime koos poodides ning viimasel korral vaatasime juba valmis tuba.Mind üllatas sisekujundaja kiirus ja oskus asju kokku sobitada. Näiteks ei oleks ma poes sellist tapeeti mitte kunagi vaadanud. Nüüd aga ilutseb see meie seinal ja ma olen sellega väga rahul.Veel üllatas mind see, et alati andis ta võimaluse valida hinna poolest kallima ja odavama toote vahel. Lõppkokkuvõttes otsustab ikkagi klient, millise toote ta võtab. Meie magamistoast võib tuua näite, et riidekapp osutus üsna kalliks, aga teised asjad olid samas rahakotisõbralikud.
  Sisearhitekti töö on veidi teistsugune
  Marit Kruus, OÜ See On Disainistuudio sisearhitektSisekujundaja ja sisearhitekti vahet ei ole otseselt piiritletud. Nende erinevus seisneb selles, et kui sisekujundaja vastutab üldiselt stiili ja viimistlusmaterjalide ning esemete paigutuse eest, siis sisearhitekti töö hõlmab kõike ruumide planeerimisest, elektriplaanide ja valgustussüsteemide läbimõtlemisest kuni lõppviimistluseni välja.Vahel pöörduvad tellijad sisearhitekti poole alles siis, kui on vaja valida juba seinavärvi ja keraamilisi plaate. Planeeringu mõttes on siis enamasti hilja. Sisearhitekt peaks ideaalis saama juba ehituse alguses koos arhitektiga töötada.Arhitekt planeerib maja väljastpoolt, sisearhitekt aga mõtleb ruumipaigutusele ning kõigele sellele, mis ehitajal on vaja seina sisse ära peita – kus on kanalisatsioonitorud, kuhu tulevad valamud, pistikupesad ja valgustite juhtmed.Lõppviimistlust teeb sisearhitekt nagu sisekujundajagi. Tellija peaks enne lihtsalt välja uurima, kas sisekujundaja või sisearhitekt, kelle poole ta pöördub, pakub neid teenuseid, mida just temal vaja on.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele investeerimistarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et investeerimisel on juhe kokku jooksnud või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud kõnetavad, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma uued ja vanad lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et investeerimisel on juhe kokku jooksnud või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud kõnetavad, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma uued ja vanad lemmikud ostukorvi laduda.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.