Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sisekujundaja – salapärane koduhaldjas

  Kogemused ja teadmised loovad terviku – kodu, kus kõigil pereliikmetel on hea ja mugav olla.

  Sisekujunduse eesmärk on luua kodus selle elanike soovidele ja vajadustele vastav hubane keskkond. Paljudel on küll ka endal maitsekad ja originaalsed ideed, kuid tihti aitab­ just sisekujundaja julgus need mõttekillud tervikuks siduda.
  Sisekujundaja on kursis uuenduslike lahenduste ja võimalustega ning oskab pakkuda variante, mille peale ise ei tule. Tegemist pole lihtsalt mööbli paigutamisega ruumi, vaid vajadusel kogu sisustust hõlmava projekti koostamisega alates seina- ja põrandamaterjalide valimisest kuni elektriplaanide väljatöötamise ning sisustusdetailide paigaldamiseni välja.
  Sisekujundaja on kunstnik, kelle looming on teie kodu. Valikut tehes on mõistlik tutvuda sisekujundaja varem tehtud tööde ja võimalusel ka tellijatega. Igal sisekujundajal on oma käekiri ja tööstiil. Samade ideede ja algmaterjaliga valmib kahel sisekujundajal isesugune tulemus. Samuti ei pruugi kattuda nende töömeetodid ja kasutatavad programmid.
  Kui kodust on midagi puudu. Sisekujundaja võiks kaasata juba ehituse alguses, kui maja, korter või kontor on alles planeerimisel. Siis saab veel kommunikatsioone ja vaheseinu muuta. Kui nii vara ei ole võimalik sisekujundajaga koostööd alustada, saab kujunduse luua ka hiljem.
  Kõige sagedamini pöörduvad sisekujundaja poole inimesed, kel on soovitust ettekujutus olemas, kuid kes vajavad mõtte elluviimisel julgustust ja ideid. Samuti soovivad nad, et spetsialist vaataks üle ruumide planeeringu, selle toimivuse ja ergonoomilisuse.
  Teise osa moodustavad inimesed, kelle kodu on valmis, kuid sees elades on tekkinud tunne, et midagi justkui häirib. Ruumid ei toimi, ei vasta ootustele või ei ole neis lihtsalt soovitud hubasust, kodusust. Ka siis pole veel hilja, sest hea planeerimise korral saab häirivad vead kõrvaldada ja luua koju hea tunde.
  Stiil kujuneb koostöös. Ühes sisekujundajaga on kergem teha valikuid, mis sobivad just tellijale ja tema koju. Koostöö aitab vältida olukordi, kus valitud seinavärv ei ole ikka see, mida loodeti, ostetud diivan osutub liiga suureks vms.
  Enne sisekujundajaga kohtumist on mõistlik koostada album endale meelepäraste piltidega ja järele mõelda, miks just need meeldivad. See on sisekujundajale abiks tellija stiili tajumisel ning tagab lõpptulemuse, mis ühtib tellija soovide ja ettekujutustega. Kõik protsessid räägitakse alguses omavahel läbi ning tekkinud mõtteid arutatakse.
  Tööperioodi jooksul suhtleb sisekujundaja tellijaga pidevalt: küsib arvamust, tutvustab potentsiaalseid lahendusi ja tootjaid. Koos võib külastada sisustus-, tapeedi- ja mööblisalonge, kuhu suundutakse juba konkreetseid valikuid vaatama. Sellise koostöö tulemusena valmib kaunis, toimiv ja harmooniline kodu.
  Kokkuleppest sõltuvalt võib sisekujundaja teha kõik detailivalikud ise. Soovi korral võib leppida kokku kontseptsiooni ja eelarve ning siis seni soojal maal puhata, kuni sisekujundaja oma tööd teeb. Tagasi tulles on sel juhul uus kodu ootamas – padjad diivanil ja pildid seintel. Niisugust varianti kasutavad näiteks kinnisvaraarendajad näidisobjektide puhul.
  Sisetunne ja sisekujundaja. Sisekujundaja on kogu projekti vältel tellija jaoks olemas ja abiks. Omavahel peab tekkima hea klapp ja usaldus. Isegi kui tellija mõnes detailis esialgu kahtleb, siis lõpptulemuses on tihtipeale raske midagi sobivamat ette kujutada.
  Sisekujundaja eelis ongi see, et ta oskab näha tervikut – iga detail on tema jaoks osa kogupildist.
   
  Pane tähele
  Et sisekujundus õnnestuks
  Tutvu erinevate sisekujundajate käekirjaga.Koosta oma ideede mapp.Ole vastuvõtlik uutele ideedele.Usalda detailide valimisel tervikpilti nägevat sisekujundajat.
   
  Tasub teada
  Hind sõltub töö mahust
  Mida mahukam projekt, seda rohkem tööd. Hind oleneb sellest, kas tellija soovib kogu projekti või vaid osa sellest. Täisprojekt hõlmab üldkontseptsiooni loomist, valgustus- ja värvilahenduse, viimistlusmaterjalide, siseuste, mööbli, aknakatete ja soovi korral ka aksessuaaride valimist ning muid soovitusi.
   
  Kommentaar
  Sisekujundaja näeb asju teisiti
  Jaana Siliksaar, sisekujunduse tellinud korteriomanikOtsustasin kasutada sisekujundaja teenust sellepärast, et toa väljanägemine häiris mind iga päevaga aina rohkem, aga kahjuks ei osanud ma ise midagi ette võtta.Sisekujundajale andsin täiesti vabad käed ja tal tekkis visioon juba esimese pealevaatamisega. Protsess iseenesest oli kiire, kuid kokku võttis see aega umbes kolm kuud, sest ootasime kappi, mis tuli tellida Hollandist.Selle aja jooksul puutusime kokku neljal korral: alguses meie kodus, kus tegime plaane ja sirvisime katalooge, siis käisime koos poodides ning viimasel korral vaatasime juba valmis tuba.Mind üllatas sisekujundaja kiirus ja oskus asju kokku sobitada. Näiteks ei oleks ma poes sellist tapeeti mitte kunagi vaadanud. Nüüd aga ilutseb see meie seinal ja ma olen sellega väga rahul.Veel üllatas mind see, et alati andis ta võimaluse valida hinna poolest kallima ja odavama toote vahel. Lõppkokkuvõttes otsustab ikkagi klient, millise toote ta võtab. Meie magamistoast võib tuua näite, et riidekapp osutus üsna kalliks, aga teised asjad olid samas rahakotisõbralikud.
  Sisearhitekti töö on veidi teistsugune
  Marit Kruus, OÜ See On Disainistuudio sisearhitektSisekujundaja ja sisearhitekti vahet ei ole otseselt piiritletud. Nende erinevus seisneb selles, et kui sisekujundaja vastutab üldiselt stiili ja viimistlusmaterjalide ning esemete paigutuse eest, siis sisearhitekti töö hõlmab kõike ruumide planeerimisest, elektriplaanide ja valgustussüsteemide läbimõtlemisest kuni lõppviimistluseni välja.Vahel pöörduvad tellijad sisearhitekti poole alles siis, kui on vaja valida juba seinavärvi ja keraamilisi plaate. Planeeringu mõttes on siis enamasti hilja. Sisearhitekt peaks ideaalis saama juba ehituse alguses koos arhitektiga töötada.Arhitekt planeerib maja väljastpoolt, sisearhitekt aga mõtleb ruumipaigutusele ning kõigele sellele, mis ehitajal on vaja seina sisse ära peita – kus on kanalisatsioonitorud, kuhu tulevad valamud, pistikupesad ja valgustite juhtmed.Lõppviimistlust teeb sisearhitekt nagu sisekujundajagi. Tellija peaks enne lihtsalt välja uurima, kas sisekujundaja või sisearhitekt, kelle poole ta pöördub, pakub neid teenuseid, mida just temal vaja on.
 • Hetkel kuum

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Tarmo Ulla: leiutaks hoiupõrsa, mis alistab TikToki Kuidas võita noorte tähelepanu infouputuse ajastul?
Finantsteadmised on kõige kesisemad 18–29aastaste hulgas. Me peaksime välja mõtlema, kuidas viia rahatarkus just selle vanuserühmani, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
Finantsteadmised on kõige kesisemad 18–29aastaste hulgas. Me peaksime välja mõtlema, kuidas viia rahatarkus just selle vanuserühmani, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
USA aktsiaturg tõusis tänavuse aasta tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tegi reedel uue tänavuse tipu, tõustes 0,59% 4594,63 punktini.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tegi reedel uue tänavuse tipu, tõustes 0,59% 4594,63 punktini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Eesti kõige edukam firma lõikab kasu Infortari börsileminekust
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Osta "katkine" aken: Tesla teeb kunagise fopaa rahaks
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Järjekordne löök arstikeskustele: patsiendid ei vasta mobiiltelefonile
Niigi ülekoormatud arstide ja õdede koormust suurendab üha kasvav trend: eelkõige noored patsiendid ei vasta enam mobiiltelefonile.
Niigi ülekoormatud arstide ja õdede koormust suurendab üha kasvav trend: eelkõige noored patsiendid ei vasta enam mobiiltelefonile.
Tallinna südalinna kvartal sai planeeringu paika
Tallinna linnavalitsus kehtestas kolmapäeval südalinna kvartali detailplaneerigu, mis piirneb Estonia puiestee, Kaubamaja tänava, Rävala puiestee ja Teatri väljakuga.
Tallinna linnavalitsus kehtestas kolmapäeval südalinna kvartali detailplaneerigu, mis piirneb Estonia puiestee, Kaubamaja tänava, Rävala puiestee ja Teatri väljakuga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.