13. juuni 2013 kell 21:00

Arakas: ostsime seda, mida meil fondis veel ei ole

EfTEN Capital lõi käed K-Rauta kinnistu ja veel nelja hoone ostuks, kuna ettevõtte portfellis puudus logistika- ja tööstuskinnisvara, ütles juht Viljar Arakas. Ekspertide hinnangul on investeeringu suurus umbes 30 miljonit eurot.

EfTEN SPV12 OÜ plaanib Baltic Property Trust Asset Managementilt osta viis hoonet, millest olulisimaks võib pidada ehituspoe ­K-Rauta kinnistut Tallinnas Tammsaare teel. Taanis registreeritud ettevõttele kuulub Eestis praegu 14 kinnistut.

EfTENi juht Viljar Arkas ütles, et tehing ei ole veel sulgunud. “Kuna meie tegevusmahud on nii suured, peame iga tehingu kohta küsima luba konkurentsiametilt,” lausus ta.

Miks otsustasite need kinnistud soetada? Meie fondis on praegu logistika- ja tööstuskinnisvara praktiliselt esindamata. Selle tehinguga saame osta neli hoonet, mis annab meile hea seg­mendipõhise laienemisvõimaluse. Me ostsime seda, mida meil veel fondis ei ole.

Miks ei ole EfTEN varem logistika- ja tööstuskinnisvara soetanud? Oleme neid päris palju vaadanud, aga ei ole lõplike kokku­lepeteni jõudnud.

Mis on investeeringu suurusjärk? Ma ei saa seda öelda, kuna leping ei ole lõpuni viidud.

Takistusi ei saa konkurentsiameti poolt ju olla? Eestis ei suuda kinnisvarasektoris mitte keegi endale kunagi saada valitsevat turumõju. Kinnisvaraturul ei suuda keegi hinda kujundada, kuna see on niivõrd kapitali­mahukas ja fragmenteeritud. Kuna seadus nõuab loa küsimist, siis me seda ka teeme.

Kas sel aastal on veel ­uusi oste või on nüüd lao- ja tootmishoonetega ühel pool? Seda ei tea kunagi, ei saa välistada. Otseselt me lao- ja logistikakeskusi juurde ei otsi. Samas ei välista, et leiame hea pakkumise ja teeme tehingu.

Meie huvi on pigem investeerida Lätisse, kui me seal sobivat kinnisvara leiame.

Millist kinnisvara Lätis otsite? Väga erinevat. Peamiselt rahavoogu tootvat ärikinnisvara, see võib olla büroo, ladu, kaubandus. Seal praegu otseselt seg­mendipõhist eelistus ei ole.

Kui pikaks ajaks hooned soetasite? Kas tegu on pikaajalise investeeringuga? Jah, kindlasti. Igas selles hoones on üks üürnik. Nendega on korrektsed lepingud ja meil ei ole müümisega kiiret.

Meie fondi tähtaeg on pikendatud aastani 2022. Me ei osta seda portfelli teadmisega, et tahaksime selle paari aasta jooksul realiseerida.

Millal tuli otsus see kinnisvara­portfell soetada? Info, et portfell on müügis, jõudis meieni märtsi lõpus.

Kas sel aastal on soodne aeg selliste investeeringute jaoks? Nii ja naa, see sõltub väga palju konkreetsest müüjast ja objektist. Kinnisvaraturul on praegu olematud intressid, mis on vesi kinnisvaraturu veskile, samas ei saa Eestis hindu üles lükata. Omakapitali pakkumist suurtes tehingutes on vähe. Kui intressid on madalad ja pangad pakuvad raha, on kindlasti soodne aeg kinnisvarasse investeerida.

Milline poliitika on viie aasta pärast, seda ei tea. See on selle äri põhiline risk.

 

Tasub teada

EfTEN ostab viis lao- ja tööstushoonet

Hanza Mechanics tootmishoone Tartus Silikaadi 4/6, 3Stora Enso tootmis- ja laohoone Sakus Piirimäe 10 ja 10aMediqi tootmis- ja laohoone Sauel Kungla 2Logistika Plussi logistikakeskus TallinnasK-Rauta kinnistu Tallinnas Tammsaare tee 49

 

Kommentaar

Aasta suurim tehing

Margus Tinno, Colliers Internationali partner ja investeeringute ja hindamise juhtSee on Eesti käesoleva aasta suurim tehing ärikinnisvaraga. Tehingu maht küündib hinnanguliselt 30 miljoni euroni, mis Eesti kontekstis tähendab investeeringute kõrgliigat. Viimasel paaril aastal on Eesti keskmise ärikinnisvaratehingu suurus olnud 3 miljonit eurot.Tootmis- ja laopindade sektor on olnud investeeringute turul väga aktiivne ja eeldatavasti on käesoleval aastal oodata veel teisigi tehinguid. Investeerimisaktiivsust võib ühelt poolt selgitada pragmaatiliselt – selle sektori vara on kõige rohkem pakkumisel. Teisalt on tihti tegemist rahvusvaheliste üürnikega, mis pakub investorile kindlust. Samas ei ole tootmis- ja laopinnad eelistatuimad investeerimisobjektid.EfTENi ostetava portfelli objektid paiknevad hinnatud piirkondades ja kujutavad endast kaasaegseid, tugevate, valdavalt rahvusvahelise taustaga üürnikega varasid. Kõik objektid on single-tenant (üks üürnik) objektid, mis on varavalitsemise seisukohalt mugav lahendus. Portfelli kroonijuveel on ­K-Rauta kauplus Tallinnas, mis pakub lisaks tugevale rahavoole ka ­atraktiivset arendusperspektiivi.

Hetkel kuum