6. oktoober 2013 kell 4:33

Väikelinnad lagunemas

Kahaneva elanikkonnaga väikelinnad vajavad riigi või kohaliku omavalitsuse tugiprogrammi, sest nad on otsast hakanud lihtsalt lagunema.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et paljud kaunid väikelinnad on muutumas kõdurajoonideks, kuna tühjaks jäänud kinnisvara eest keegi ei hoolitse. „Omanikel puudub tühjaks jäänud vara eest motivatsioon hoolitseda, kuna piirkonna hinnatase on liiga madal ja investeeritud raha ei tooda tagasi. Selle tulemusel hakkavad majad aga lagunema, mis omakorda ohustab teiste majaelanike vara säilimist ja risustab linnapilti,“ selgitas ta.

„See on koht, kus oleks vaja riigilt ja kohalikelt omavalitsustelt abi, sest muidu lähevad mõned vaesemad piirkonnad täiesti põhja,“ ütles ta. „Olukorra lahendamine on osa ripakil haldusreformist, kuid alustada võiks sellest, et tühjad, kuid elamiskõlbulikud pinnad asustataks kokkuleppel omanikega uute elanikega, kes oleks võimelised tagama vähemalt elementaarse korrashoiu, olgu nendeks siis kohalikud riigiametnikud või vallatöötajad,“ lisas ta.

Sooman täi näiteks Valga linna, kust on alates 2000. aastast (2011. a seisuga) lahkunud üle 2000 inimese, mis moodustab 14,4 protsenti linna toonasest elanikkonnast. „Veelgi katastroofilisem on olukord Ida-Virumaal, kus linnadest on veidi rohkem kui 10 aastaga lahkunud isegi veerand või rohkem elanikest,“ lausus Sooman.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum