10. oktoober 2013 kell 21:00

Puhkepäev. Elamuste jaht linnadžunglis

Linnaretked pakuvad võimaluse erinevate linnadega paremini tuttavaks saada, pakkudes põnevaid fakte arhitektuurist, disainist, ajaloost ning ka näiteks kummitustest.

 

Kommentaar

Retked ühendavad eri inimesi

Keiti Kljavin, Linnalabori linnaretkede juhtLinnaretked on osa Linnalabori sotsiaalsest ettevõtlusest, kus tänapäeva linnaruumi teemasid käsitlevaid retki juhivad ekspertidest entusiastid, kes katsetavad koos retkelistega eri liikumisviise, kaardistavad linnaruumis ajalookihte ning viivad retkelised kokku kohalike tegijatega.Avalike retkede puhul sünnivad ideed tihti koostööst või reageeringutest linnaruumis toimuvale, nagu Kasutu linna retkede sari Tallinna tühjades majades, kus vaatasime tühjana seisvale linnale näkku, diagnoosisime, kas tegemist on tõsise ruumilise probleemiga või üksikute valulike näidetega. Kasutu linna seeriast kasvasid välja teised retked, näiteks retk sellel suvel endisesse relvatehasesse Arsenal, kus ajaloo ja linnaruumi arengute kõrval rääkisid tulevikuplaanidest kohalikele elanikele objekti arendajad. See on hea näide sellest, kuidas retk on vorm, millega erinevaid sihtgruppe kokku tuua ja ühiselt oma elukeskkonna teemal rääkida. Avalike retkede kõrval pakume tellimusretke.

 

Linnaretk

Haapsalu 

Läänemaa Giidide Ühingu eestvedamisel saab külastada 1,5–2tunnistel ekskursioonidel Haapsalu Piiskopilinnust, vana raekoda, tsaar Peeter I ja kunstnik Ilon Wiklandi maja, promenaadi ja kuursaali, samuti raudteejaama ja Kiltsi lennuvälja. Hind: sõltub külastatavatest paikadesthttp://giid.laanemaa.ee

Tallinn 

Telliskivi linnaretkTelliskivi loomelinnaku koridorides, ruumides, hoovides ning katustel kolades tuleb juttu industriaalmaastiku minevikust, samuti uuritakse, kuidas toimetab Loomelinnak kinnisvaramudelina. Kestus 1,5–2 tundi. Hind: 7–10 eurot (sõltuvalt grupi suurusest)http://telliskivi.eu/et/linnak/linnakuretk

Tallinna disainituuridViivad tutvuma põnevate disainikohvikute, -hotellide, -objektide, -poodide ja -muuseumitega:- Disainikohvikute ja -hotellide tuur: 9 km, läbitav päevaga, kavas 16 kohta. Nende seas on näiteks restoranid Neh, Chedi, Bocca, Kaerajaan, Hotel L’Ermitage jm.- Disainiobjektide, muuseumide ja galeriide tuur: 11 km, läbitav päevaga, kavas 12 kohta. Nende seas on A-Galerii, Tallinna sünagoog, Okupatsioonide muuseum, Katariina gild jm. - Disaini- ja moetuur: 23 km, läbitav maksimaalselt kahe päevaga, kavas 24 kohta. Nende seas on Reet Ausi stuudio, Arteljee, Aquator, Thulema, Les Petites’ disainibutiik jm. Hind: tasuta Lisainfo: abiks äpp D-kaart, mis peale disainiobjektide asukohtade ja pildimaterjali sisaldab ka viiteid Eesti kultuuriinimeste koostatud tuuridele ja lemmikkohtadele. Tasuta allalaaditav App Store’ist ja Google Playst. www.disainikeskus.ee  

Tallinna arhitektuuri­ekskursioonidTutvustatakse linna arhitektuuristiile – nõukogude arhitektuuri tippteostest moodsamate majade (vaata ka kaarti artikli juures) ning laste­programmini välja. Reisid kestavad 2–4 tundi ja maksavad 20–30 eurot, sõltuvalt transpordist.

Tallinna kummitustuur Jalgsituur Tallinna vanalinnas. Räägitakse kummitustest, paikadega seotud legendidest ja vanadest müütidest. Hind: 13 eurotLisainfo: regulaarselt toimuvad tuurid on inglise keeles. Eratuure korraldatakse erinevates keeltes. 

Hetkel kuum