17. oktoober 2013 kell 21:00

Puhkepäev. Uudses formaadis “Rehepapp”

Andrus Kiviräha mõne aasta tagune menuk “Rehe­papp” jõuab teatripublikuni üsna ootamatus vormis – ooperina.

Tegemist on üdini Eesti asjaga, kuna nii ooperi allikmaterjali autor Andrus Kivirähk, helilooja Tauno Aints, libretist Urmas Lennuk, nimiosatäitja Tõnis Mägi kui ka ülejäänud näitlejad-lauljad on läbi ja lõhki tuntud eesti inimesed.

Ja Eesti asja ajavad ka “Rehepapi” tegelased – seda küll omakasupüüdlikult ja laiematele ühiskonnanormidele läbi sõrmede vaadates. Üksik­inimestest moodustub selles loos kummaline ning naljakas ühiskond, mis pakub palju äratundmishetki.

Vastandite tõmbumine. Kiviräha “Rehepapp” on koomiline ning ülevõimendatud lugu eestlaste kasuahnusest, mis justkui oma olemuselt elitaarse ooperižanriga kokku ei sobiks. Ometi nimetas helilooja Tauno Aints just vastuolu ooperimaailma ja “Rehepapi” maailma vahel kõige suuremaks inspiratsiooniallikaks, mis teda ooperile muusikat luues aitas.

“Mulle meeldib arvata, et sündisid muusikalised lahendused, mis muutsid ka oma teguviisidelt eemaletõukavad tegelaskujud korraga justkui omadeks ja mõistetavateks. Rääkimata ülejäänutest,” kommenteeris Aints tulemust.

Aintsi sõnul on Kiviräha kirjanduslik maailm alati olnud vaimustav oma karakterite, ootamatuste ja kujundite poolest. Samu tegureid nimetas Aints väga olulisteks ka muusikas.

Lavastaja Marko Matvere sõnul sisaldab ooper märksa vähem materjali kui romaan, kuna ühe romaani maht on alati tublisti suurem, kui ühte kahetunnisesse muusikalavastusse mahub. Lavastaja kinnitas, et kes raamatut hästi mäletavad, tunnevad kõik stseenid ja tegelased hõlpsasti ära. Neil, kes mäletavad lõiguti, võib imestamist ning arutamist ette tulla.

Ogar jant. Teatrikülastaja näeb kõike toimuvat läbi rehepapp Sanderi silmade. Esimeses vaatuses on Sander väsinud vana mees, filosoof-vaatleja. Teatriõhtu teises pooles võidab tema sees elutsev väsimatu kangelane, tegutseja-kombinaator. Ühtlasi on ooperis rõhutatud kõiki armastuseliine, mis romaani sisse on kirjutatud.

Nimiosa “Rehepapis” laulab Tõnis Mägi, kelle jaoks on see vaatamata paljudes muusikalavastustes osalemisele esimene ooperiroll. Veel teevad kaasa Lauri Saatpalu, Merle Jalakas,  Reigo Tamm, Karmen Puis, Märt Jakobson, Pirjo Püvi jt.

“Rehepapp” on lustlik lugu, kus vaatamata dramaatilistele, positiivsete lahendusteta armuliinidele ning sügise hallusest tingitud pessimismile jääb domineerima usk edasikestmisse. “Ogar ja lõbus jant, mille nimi on elu, veab meie armastatud tegelaskujud keerisena uuele ringile,” märkis Matvere.

 

Ooper

“Rehepapp”

Autor: Andrus KivirähkLavastaja: Marko MatvereHelilooja: Tauno AinstLibreto: Urmas LennukOsades: Tõnis Mägi, Lauri Saatpalu, Merle Jalakas, Kädy Plaas jptEsietendus: 18. oktoobril kell 19 Vanemuise väikeses majasPiletid: 12–15 eurotwww.vanemuine.ee

Hetkel kuum