• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Endine abilinnapea teeb maksuparadiisis äri

  Kunagine Tallinna abilinnapea Ivar Virkus ajab koos vennaga Šveitsis investeerimisäri, mille üks haruettevõte on registreeritud offshore-piirkonnas ja teenindab haruldaselt rikkaid kliente.

  Paljudele meenub Virkuse nime kuuldes esimesena, kuidas toonane abilinnapea tuli 2000. aastal lagedale ettepanekuga luua Tallinna südalinna bordellikvartal. Seetõttu algatas opositsioon Mõõdukate (hiljem sotsiaaldemokraatide) ridadesse kuulunud abilinnapea vastu umbusaldusavalduse, aga see kukkus läbi. Ta jätkas ametis veel lühikest aega ning kolis seejärel Šveitsi.
  Šveitsi äriregistri andmetel on ta seal kanda kinnitanud 2006. aastal. Sellest ajast saati ei tea eestlased kunagise abilinnapea tegemistest suurt midagi. Ivar Virkuse endised tuttavad sõnavad umbes nii: “Jah, muidugi ma mäletan teda. Aga mida ta seal Šveitsis teeb, seda ma küll öelda ei oska.”
  Virkus jääb napisõnaliseks. Virkuse vana telefoninumber töötab. Kui Äripäev sotsiaaldemokraatide ridadesse kuuluva Virkuse telefonitsi tabab, viibib ta parasjagu Eestis: “Jah, loomulikult ma käin aeg-ajalt Eestis. Mul on vanemad siin ja lapsed… Aga ma olen Šveitsi resident.” Järgmises lauses aga sõnab Virkus: “Jätaks selle nüüd. Ma tõsiselt ei näe vajadust oma tööd ja eraelu reklaamida kuskil.” Siiski ütleb Virkus, et tema juhitav Trilliance Trust on seitse aastat tegelenud investeerimisega “erinevatesse finantsinstrumentidesse”. “Saame hakkama, oleme plussis,” niiviisi iseloomustas endine kindlustusärimees Šveitsi firma käekäiku. Ühtlasi lisas ta, et Šveitsis on tegu tavalise ettevõtlusega, kus midagi ebatavalist isegi ei tasuks otsida.
  Küll aga on veidi tavapäratu ringkond, kes Šveitsis investeerimisega tegeleb. ASi Eesti Kindlustus endist juhti Ivar Virkust süüdistati 1990ndate lõpus selles, et ta oli enne ettevõttest lahkumist korraldanud firma varade ebaseadusliku müügi ja tekitanud sellega miljoneid kroone kahju. Ivar ajas Eestis kindlustusäri koos oma noorema venna Alvar Virkusega, kes praegu on märgitud Šveitsi varahaldusfirma Trilliance Capitali juhatuse liikmeks.
  Ettevõtja Jüri Mõis tunneb vendi Hansapanga päevilt: “Ivar oli iseseisvumise algusaastatel tubli organisaator, et mitte öelda kombinaator. Ta oli väga tubli abilinnapea, kui mina pidasin linnapea ametit.” Alvar Virkus aga jättis Mõisale pigem paha poisi mulje.
  Pahaks poisiks võib pidada ka Hardi Nigulast. 2005. aastal koostas Tallinna linnakohus määruse, mille alusel pidi NT Marine juhatuse liige Nigulas riigile tagasi maksma 120 000 krooni, sest oli näiliste tehingutega püüdnud kõrvale hiilida tulumaksu tasumisest. Linked In’is nimetab Nigulas ennast juhtimisnõustajaks, kes on seotud kahe Trilliance’i gruppi kuuluva ettevõttega.
  Virkustel on Šveitsis aidanud äri teha ka teised finantsspetsialistid: Kermoni endine maksukonsultant Priit Porila ja Märt Meerits. Viimasest sai mõni aasta tagasi Silvano Fashion Groupi juhatuse esimees.
  Ettevõtte peakontor maksuparadiisis. Pealtnäha paistab ka Virkuste Trilliance’i tegevus Šveitsis tavapärane investeerimistegevus, kuid silma jääb üks samasse gruppi kuuluv teine ettevõte. TriCap Assurance SPC kodulehekülg annab märku, et need teenused on mõeldud väga rikastele klientidele. Ettevõtte peakontor on maksuvabas piirkonnas ehk Kaimanisaartel. Varahaldusfirma tugikontor asub Luksemburgis ja selle juhataja on Šveitsi äriregistri andmetel Ivar Virkus.
  Kaimanisaartel asuva ettevõtte kodulehekülge vaadates ütleb Eesti Kindlustusseltside Liidu esimees Mart Jesse: “Ilmselgelt on need standardteenused, mingi riiuliasi Kaimanisaartel. Paradiisisaartel on väga kiiresti võimalik registreerida oma seltse ja muud. Aga ma ei julge pead anda, millega täpselt tegemist on.”
  FinanceEstonia tegevdirektor Kristel Meos sõnab Virkuste ärist kuuldes, et selline tegevus kipub jääma n-ö halli tsooni, nimetades seda investeerimisriskiga kindlustuseks. “See on liiga kompleksne valdkond, mis pole läbipaistev ja on seotud suurte kuludega,” iseloomustab ­Meos offshore-piirkondade kaudu investeerimist. “Meie sellega ei tegele, sest see pole reguleeritud valdkond,” lisab ta.
  Meos selgitab, et enamasti maksuparadiisidesse siiski raha otseselt ei investeerita. Küll aga kasutatakse soodustusi, mida see piirkond pakub. Kaimanisaari eelistatakse turvalisuse tõttu: ettevõtjad ei pea kohalikke asutusi teavitama oma sissetulekutest ega omandisuhetest. Meose hinnangul peavad läbi maksuvabade piirkondade investeeritavad summad olema eriti suured, et teenustasu saadavat kasu ära ei sööks.
  Kuigi sageli seostatakse maksuparadiisidesse investeerimist kuritegeliku rahaga, ei tasu Jesse hinnangul alati seda kahtlustada. Kui tegevus mahub seaduse piiridesse, pole selles midagi imelikku. “Need, kes oma raha viivad kuhugi saartele, nende tegevuse motiividest ei pruugi me täpselt isegi aru saada,” sõnab Jesse.
  Paratamatult tekib küsimus, kas Virkused pakuvad investeerimisteenuseid ka eestlastele. Virkus ei kinnita ega lükka ümber fakti, et selles maksuvabas piirkonnas üldse tegutseb. Veel vähem soovib ta rääkida klientidest, kelle raha paradiisisaarel keerutatakse.
  Napisõnaline on ka Virkuse endine äripartner Arnis Celminš. Ehkki tema on juba üle kolme aasta tagasi Virkuse äridest taandunud, ei saa ta enda sõnul vastata ajakirjaniku küsimustele konfidentsiaalsusnõuete tõttu. Celminš sõnab vaid, et lahkus Šveitisi ärist, sest “elu on elu”.
  Toomas Tooli vari hõljub Virkuste kohal
  Bordelliskandaal pole aga ­ainus skandaalne juhtum Ivar Virkuse abilinnapeaks oleku ajast. Aastaid tagasi algatati Virkuse tegevuse suhtes kriminaal­uurimine, sest ta sõlmis abilinnapeana kinnisvaraärimees Toomas Tooliga seletamatult soodsa lepingu. On viiteid, et endine poliitik ja ärimees võisid ka välismaal koostööd jätkata.2002. aastal algatas keskkriminaalpolitsei Ivar Virkuse suhtes kriminaalasja, sest Lasnamäe linnaosavalitsus oli Toomas Toolile kuuluva BREMiga sõlminud leppe, millega linn võttis kohustuse tasuda 26 miljonit krooni, kui BREMil ei õnnestu elanikelt kätte saada vana üürivõlga. Lepingutel oli Virkuse allkiri. Seetõttu ähvardas teda kolm aastat vanglat. Uurimine aga lõppes ja juhtum kohtusse ei jõudnud.2010. aastal sai Toomas Tooli osalusega börsifirma Silvano Fashion Group juhiks Virkuste investeerimisfirma heaks töötanud Märt Meerits. Viimane töötas aastatel 2006–2008 kindlustus- ning varahaldamisteenust osutava Šveitsi äriühingu Trilliance Capital AG tegevdirektorina. Silvano nõukogu määras Meeritsa 2010. aastal juhatuse esimeheks. Sel aastal loovutas Tool oma osaluse pesufirmas abikaasale.Toolilt ei õnnestunud Äripäeval kommentaari saada. Saatsime oma küsimused teda esindavale advokaadile Aivar Pilvele. Viimane lubas teisipäeval lahkesti kirja Toolile edasi saata. Samas sõnas Pilv, et ei saa Tooli vastamist tagada. Küsisime Toolilt kolm küsimust: Kas vastab tõele, et Trilliance Capital Group on investeerinud ka Teie raha? Kas olete olnud või olete praegu Ivar või Alvar Virkusega äriliselt seotud? Kuidas iseloomustaksite Ivar Virkust ettevõtjana? Neile küsimustele me vastust ei saanud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Hiina eemaldas Leedu oma tollisüsteemist
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.