• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigihaldust võiks reguleerida hea riigihalduse seadusega

  Eesti riigihalduse reguleerimatusest tulenevad probleemid ei ole ainult formaalselt juriidilised, vaid vägagi praktilised. Tihti puutuvad ettevõtjad ja neid esindavad organisatsioonid kokku nähtusega, mida Euroopa Liidu õiguses nimetatakse “haldusliku omavoli juhtumiks”.

  Eesti põhiseaduse kohaselt teostatakse riigivõimu üksnes põhiseaduse ja sellega kooskõlas olevate seaduste alusel. Põhiseaduse järgi kaitseb seadus igaüht riigivõimu omavoli eest. See säte on tähelepanuväärne, sest riigivõimu omavoli kui nähtus ei ole siin välistatud. Samas pole meil seadust selle kohta, mida hea riigihalduse rakendamine tegelikkuses tähendab ning mida täpselt võivad kodanikud ja juriidilised isikud riigiasutustelt oodata.
  Üks põhiõigusi. ELi põhiõiguste harta kohaselt kuulub õigus heale haldusele põhiõiguste hulka. Et tagada hartast tulenev igaühe õigus heale haldusele, kehtestas Euroopa Parlament 2001. aastal Euroopa hea halduse tava eeskirja. Selle järgi esineb haldusliku omavoli juhtum, kui ametiasutus ei suuda toimida asutuse suhtes kehtivate kohustuslike reeglite või põhimõtete kohaselt. Need reeglid ja põhimõtted tulekski meil reguleerida Eesti hea riigihalduse seadusega (EHRS).
  Euroopa eeskirja kohaselt näiteks peab riik tagama rakendatavate meetmete tasakaalu taotletava eesmärgiga. Samuti tagatakse erahuvi ja avaliku huvi tasakaalustatus ning arvestatakse isikute õiguspäraseid ja mõistlikke ootusi, mis tulenevad institutsiooni varasemast tegevusest. Reguleeritakse ka mõistliku otsustamistähtaja ja isikute ettepanekutele vastamise põhimõtted. Ametnik peab hoiduma otsustest, mis põhinevad ebapiisavatel või ebakindlatel alustel või mis ei ole konkreetselt põhjendatud. Need sätted võiksidki üldjoontes moodustada EHRSi selgroo.
  Tõhus tugi. Head läbimõeldud regulatsioonid vähendaksid oluliselt JOKK-võimalusi riigihalduses. EHRSist saaks tõhus tööriist õiguskantslerile tema järelevalvetoimingutes. See toetaks riigikontrolli tegevust majandusjärelevalve küsimustes. Ning miks mitte ka hiljutisi Erkki Raasukese ettepanekuid riigifirmade paremaks haldamiseks, mis vääriksid samuti põhjalikumat kontseptsiooni halduskorralduses laiemalt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
ELMO Rendi aktsia püüdleb IPO hinna juurde tagasi
ELMO Rent teatas täna novembri tulemustest ning ka uuest ligi 20 protsenti kõrgema hinnaga aktsiaemissoonist. Aktsia hind vastas sellele korraliku tõusuga, saavutades maksimumiks päeval isegi üle 11protsendilise kasvu.
ELMO Rent teatas täna novembri tulemustest ning ka uuest ligi 20 protsenti kõrgema hinnaga aktsiaemissoonist. Aktsia hind vastas sellele korraliku tõusuga, saavutades maksimumiks päeval isegi üle 11protsendilise kasvu.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Mänguturul tasub investoritel vaadata vanade tegijate poole
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.