• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rahvusringhääling üritab väravat lüüa suluseisust

  Seda oli selgelt ette aimata, et radikaalsed muudatused Sirbis panevad kultuurirahva vastuseisu avaldama. Mitte vähem ennustatav polnud seegi, et oht järgmisel suvel jalgpalli maailmameistrivõistlustele televiisori vahendusel kaasa elamisest ilma jääda ajab liikvele vutisõpradest spordirahva ja tugitoolisportlased.

  Nimetatud asjaolu kasutas ära Eesti rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa, kelle jutt jalgpalli maailmameistrivõistluste ülekannete ärajäämisest paistab Äripäeva hinnangul raha lihtlabase väljapressimisena. Rahvusringhääling üritab olukorda oma kasuks pöörata. Või on siis hoopis tegemist nii suure möödapanekuga Eesti Televisiooni ja ERRi eelarve koostamisel, mida juhtkond endale mingil juhul lubada ei tohiks.
  Leping ei tulnud eile. Spordimaailma suurvõistluste ülekannete õiguste lepinguid sõlmitakse ju aastaid varem. Seega teadis ERR ammu, et ülekannete litsentsitasu on umbes 400 000 eurot ja et see raha tuleb igal juhul maksta. Seda oleks pidanud ERR oma tuleva aasta eelarve koostamise juures juba varakult arvestama. Kindlasti osati välja rehkendada seegi, et pildi edastamine Brasiiliast Eestisse lisab litsentsitasule veel paarsada tuhat eurot.
  Kui neid summasid eelarvesse ei kirjutatud või tehti seda kulude katteallikat näitamata, siis ilmselgelt just lootuses, et küllap see raha ikka leitakse, kui asi “tuliseks” läheb. Kas selle sammu peale mindi n-ö jooksvalt või juba teadlikult ja varasemale kogemusele toetudes, polegi oluline. Fakt on see, et kulud olid teada ja nendega oleks pidanud varakult arvestama.
  Muidugi võib alati arutleda, kas teisel pool maakera peetavad jalgpalli maailmameistri­võistlused on üldse nii olulised, et Eestis peaks neist ülekandeid edastama. Või kui palju üldse peaks avalik-õiguslikus telekanalis sporti näitama. See vaidlus on aga – vähemasti jalgpalli MMi puhul – juba ette ära vaieldud, sest varasemate jalgpallipidude vaatajanumbrid räägivad iseenda eest. Küllap suudetaks selgi korral sajad tuhanded inimesed teleri ette naelutada, tõelised fännid isegi jaani­lõkke äärest ära meelitada. Need ülekanded tooksid ETV-le kindlasti reitingu, millest suvel tavaliselt vaid unistatakse.
  ERR ei soovi loobuda. Kindlasti on reiting üks argumente, mida ERRi juht Allikmaa riigieelarvest lisaraha välja kaubeldes kasutab, või siis n-ö müügiargumendina välja käib, et jalgpalli MMi ülekandeõigusi eratelekanalitele pakkudes kaupa atraktiivsemaks muuta. Ehkki toimetus ei usu, et ERR ka tegelikult sooviks oodatavast suurest reitingust loobuda. Jutt müügiõiguste erakanalitele pakkumisest on pigem mõeldud riigieelarve üle otsustajate mõjutamisena.
  Kõige otstarbekam on jalgpalli MMi ülekannete jaoks raha leida ERRi eelarves muudatusi tehes. Nii oleks näiteks võinud kulude kokkuhoiule mõelda juba uusi veebiportaale kavandama asudes. Hiljuti avatud kultuuriportaal ja eriti veel meelelahutusportaal Menu tekitavad antud kontekstis tahes-tahtmata mõtteid, kas need on ikka vajalikud avalik-­õigusliku ringhäälingu ülesannete täitmiseks. Lähimaks ülesandeks võiks ERR igatahes võtta kulude kärpimise ja programmi sellest vaatenurgast üle vaatamise, et jalgpalli MMile niikuinii kuluv 400 000 eurot kaotsi ei läheks ja võistlused ilma riigieelarvest lisaraha kulutamata vaatajateni jõuaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Lasse Lehis: nikotiinipatjade näide – nutikas aktsiisipoliitika võimaldab üldiste maksude tõstmist vältida
Tootegruppide mõistliku reguleerimise ja õiglase maksustamisega saab kenasti ja üsna kiirelt likvideerida illegaalse turu, samas kasvatades riigi tulusid, kirjutab Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige Lasse Lehis.
Tootegruppide mõistliku reguleerimise ja õiglase maksustamisega saab kenasti ja üsna kiirelt likvideerida illegaalse turu, samas kasvatades riigi tulusid, kirjutab Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige Lasse Lehis.
Cathie Woods ostis üle miljoni Twitteri aktsia peale selle juhi vahetust
Cathie Woodi ARK Investment Management ostis rohkem kui miljon Twitter aktsiat päev pärast seda, kui Jack Dorsey sotsiaalvõrgustiku tegevjuhi kohalt astus,
Cathie Woodi ARK Investment Management ostis rohkem kui miljon Twitter aktsiat päev pärast seda, kui Jack Dorsey sotsiaalvõrgustiku tegevjuhi kohalt astus,
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Pandeemia pärsib Eesti majanduskasvu üha vähem Oluliselt täiendatud!
Homme saab Eesti majandus uue optimismitõuke, sest sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasv jätkab tõenäoliselt kahekohalist kasvutempot. Hoolimata lõpmatuna näivast pandeemiast mõjutab tervisekriis üha vähem ettevõtete tulemusi, leiavad pankade analüütikud.
Homme saab Eesti majandus uue optimismitõuke, sest sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasv jätkab tõenäoliselt kahekohalist kasvutempot. Hoolimata lõpmatuna näivast pandeemiast mõjutab tervisekriis üha vähem ettevõtete tulemusi, leiavad pankade analüütikud.