Rainer Saad • 12. detsember 2013 kell 6:07

Mida toob 2014 riskifondidele?

Paljudele riskifondidele ja nende investoritele oli see aasta raske. Vaadates 2013. aastat, ei näi "tark raha" just eriti targalt käituvat.

Lisaks nõrkadele tootlustele, räsisid riskifonde mitmed skandaalid nagu näiteks Bill Ackmani vastuoluline panus Herbalife'i pankrotile, fondijuhtide lühikesed panused turgudele, mis jätkasid tõusu ning maailma ühe edukaima aktsiakaupleja Steven Coheni pettuste ilmsiks tulek.

Kuid riskifondide juhtida on ikkagi suur kogus kapitali ning tuntud fondijuhtide väljaütlemised liigutavad aktsiahindu ja börsiindekseid kogu maailmas.

Kuna riskifondide jaoks on regulatiivne maastik nii Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides üha selgemaid jooni võtmas, siseneb kogu riskifondide sektor järgmisel aastal senisest väga erinevasse maailma. Riskifondide jaoks on see nö uus maailm, kus suurenenud järelevalve ja regulatsioonid valitsevad investeerimisotsuste üle.

Üks suur trend, mida prognoositakse riskifondidele, kuid mida saavad ka fondivälised investorid ära kasutada, on aktsiate langusele panustamine. Sel aastal lõpetasid kahjumite tõttu mitmed riskifondid tegevuse, kuna panustasid tõusva turu vastu. Kuid need, kes on siiamaani suutnud vastu pidada, võivad järgmisel aastal oma kahjumeid kasumiks pöördumas näha, kuna rekordkõrgele tõusnud aktsiaindeksid võivad langeda. CNBC kirjutas, et eriline mull on tehnoloogiaettevõtted, millest aktsialangusele panustajad võivad teenida tõelise varanduse. Kuid mitte kõik ei soovita langusele panustada, sest näiteks Bank of America Merrill Lynch prognoosib, et S&P 500 jätkab tõusu ning kerkib järgmisel aastal 2000 punktini. See on umbes 10% tõusuruumi praeguselt tasemelt.

Loe lähemalt tänasest Äripäeva paberlehest.

Hetkel kuum