6. jaanuar 2014 kell 19:06

Facebookilt nõutakse luuramise tõttu miljardeid

Facebook kaevati USAs kohtusse, kuna väidetavalt jälgib firma inimeste privaatsõnumeid ning teenib raha andmete edasimüügiga reklaamijatele.

Kui sotsiaalvõrgustiku kasutajad lisavad privaatsõnumitesse kolmanda osapoole veebilehekülgede linke, siis Facebook skaneerib sõnumite sisu, järgib linki ning otsib sõnumisaatja veebikasutuse kohta infot, vahendab Bloomberg San Joses asuvale föderaalkohtule esitatud süüdistust. Selline käitumine rikub föderaalseadusi ning California privaatsus- ning konkurentsiseadusi.

Skaneerimine on Facebooki mehhanism salaja koguda andmeid eesmärgiga parandada enda turustamise algoritme ning suurendada enda võimet teenida Facebooki kasutajate pealt raha,” kirjutas süüdistuses kahe kohtuhagi sisseandnud Facebooki kasutaja advokaat Michael Sobol.

Bloombergile kommenteeris Facebooki pressiesindaja Jackie Rooney, et antud süüdistused on alusetud.

Hagejad soovivad, et kohus tunnistaks seda kollektiivse hagina, mis esindaks kõiki Facebooki kasutajaid, kes on saatnud või saanud veebilinke sisaldavaid privaatsõnumeid sotsiaalvõrgustikus. Lisaks nõutakse, et Facebook lõpetaks sõnumite jälgimise ning nõuavad kuni 10 000 dollarit kahjutasu iga kasutaja eest, mis USA kasutajate hulga juures võib kahjutasuna küündida kümnetesse miljarditesse dollaritesse.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum