Silmeti uus võimalus

Kadri Põlendik 30. jaanuar 2014, 15:11

Pika auditi tulemusena sai Molycorp Silmet sertifikaadi, mis kinnitab, et ettevõtte tooraine ei ole pärit konfliktipiirkonnast. See annab firmale võimaluse siseneda elektroonikasektorisse.

Sel nädalal sai haruldaste metallide ja muldmetallide töötleja suurepärase uudise – suvel alanud auditi tulemusel anti välja sertifikaat, mis kinnitab, et ettevõttes kasutatav tooraine on saadud vastutustundlikul teel, mitte konflikti abil, kasutades relvastatud jõudu.  See annab ettevõttele usaldusväärsust ja võimaluse hõlpsamalt uusi kliente juurde saada.

Ettevõtte juht David O’Brock-Kaljuvee rääkis, et mullu hakkas USAs kehtima Dodd-Franki seadus, mille kohaselt peavad kõik need firmad, kes kasutavad nn konflikti-mineraale: tantaali, tina, volframit ja kulda, igal aastal börsile aru andma, kas nad kasutavad konfliktivaba toorainet. See on ajendatud kongressi murest, et Kongo Demokraatlikust Vabariigist ja seda ümbritsevatest riikidest (nn DRC-riigid) pärit mineraalid aitavad finantseerida sealset äärmiselt vägivaldset konflikti.

Auditi läbimine tähendab O’Brocki sõnul seda, et ettevõtte kliendid võivad puhta südametunnistusega nende toodangut osta. Ühtlasi annab sertifikaat ettevõttele kindluse, et neil on võimekust siseneda elektroonikatööstusesse, mis seni oli pigem välistatud.

„Kuna me ei teadnud, kas suudame siin piisavalt kvaliteetselt toota, siis me ei proovinud ka. Nüüd me teame ja miks mitte proovida,“ rääkis O’Brock. „Meil on väga head seadmed, väga hea labor ja me teame täpselt, mida me suudame toota, seega suudame seda ka klientidele tõestada ja saame selles valdkonnas müüa.“

Ettevõtte juhile tähendab see kiiret aega – järgmisel nädalal algab tihe ülemaailmne müügitöö, mis kestab suveni. Potentsiaalsed kliendid on USAs, Euroopas ja Aasias – Jaapanis, Hiinas, Tais.

Konkurents on elektroonikasektoris tihe, sertifikaadi saajaid on hetkel 24, kuid nimekiri pikeneb pidevalt.

Sertifikaati annavad välja Electronics Industry Citizenship Coalition (EICC) ja Global E-Sustainability Initiative (GeSI).

EICC koondab maailma juhtivaid elektroonikatootjaid ja neile materjale valmistavaid ettevõtteid, kelle eesmärk on edendada sotsiaalset, eetilist ja keskkonnaalast vastutust ülemaailmses tarneahelas. GeSI eesmärk on tagada jätkusuutlik areng kiiresti muutuvas info- ja telekommunikatsioonisektoris.

Molycorpil väga hästi ei lähe ja ettevõte on kahjumis, kuigi eelmise aasta kolmandas kvartalis käive kasvas ja kahjum kahanes. Sillamäel tegutseval Silmeti üksusel on läinud O’Brocki hinnangul üsna hästi. Ta ütles, et ettevõte on suurendanud tootmisvõimsust just muldmetallides ja sel aastal tahetakse võimsust ja efektiivsust veelgi suurendada.

„Selle aasta investeeringud lähevad selleks, et saaksime rohkem vastu võtta Ameerika toorainet. Toorained, mis maailmast tulevad, on erinevad, sest need tulevad erinevatest kividest, nii et selleks tuleb meil oma süsteeme lihvida,“ kirjeldas O’Brock.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. February 2014, 15:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing