Sirje Rank • 20. veebruar 2014 kell 14:03

Ukraina käriseb

Täna põgusa vaherahu järel Ukrainas uuesti vallandunud vägivald suurendab kodusõja ja riigi lõhenemise ohtu. Olukorda ei kontrolli enam ei valitsus ega opositsioon.

"Kõik see võib kontrolli alt väljuda ja muutuda vastasseisuks ukrainlaste endi vahel," ütles agentuurile Bloomberg USA Marshalli fondi Berliini büroo Kesk-Euroopa programmijuht Jörg Forbrig. "See lisaks Euroopas veel ühe konfliktikolde."

Poola peaminister Donald Tusk hoiatas juba eile Euroopas esimese kodusõja puhkemise eest Jugoslaavia lagunemise järel.

Ukraina väljaande KyivPost andmeil on täna hukkunud vähemalt 35 inimest, millega sel nädal hukkunute koguarv ületab 60. Väljaanne märkis, et olukorda ei kontrolli enam ei valitsus ega opositsioon.

President Viktor Janukovitši kabinetiülem Andrei Kljujev hoiatas Euroopa Liitu sanktsioonide kehtestamise eest, kuna see võib veelgi õli tulle valada. "On oht, et riik lõheneb," vahendas teda agentuur Bloomberg.

Krimmist tulevad juba üleskutsed, et Moskva sekkuks ning ähvardused, et vägivalla eskaleerudes lüüakse keskvõimust lahku. Reas idapoolsemates vene keelt kõnelevates oblastites nõutakse suuremat autonoomiat. Kui Janukovitš võimult lahkuma sunnitakse, võib Venemaa julgustada tihedamaid sidemeid soovivaid oblasteid Ukrainast lahku lööma, arvab Forbrig.

Lvovi oblasti parlamendisaadikud Ukraina lääneosas teatasid eile, et ei allu enam Janukovitši valitsusele ja sundisid võimult oblasti kuberneri Oleh Salo. Samuti vallutasid protestijad Lvovi julgeolekuteenistuse hoone ning miilitsajaoskonnad Ternopilis, Hmelnitskis, Lutskis ja Ivano-Frankivskis. Niisamuti kuberneri kontori Žõtomõris riigi keskosas.

Lvovist Kiievisse suunduv rongiliiklus peatati riikliku raudteekompanii teatel tehnilistel põhjustel.

"Sellise riigi lõhenemine nagu Ukraina ei toimu ilma tõsiste tagajärgedeta ei Venemaa ega Euroopa Liidu jaoks," ütles akadeemik ja Lvovi Isamaa partei fraktsiooni juht regionaalses parlamendis Juri Pidlisnõi. "Selline destabiliseerumine ei ole kellegi huvides. See oleks hullem kui Süüria, hullem kui Jugoslaavia."

Ukraina rikkaim mees Rinat Akhmetov, kellele kuuluv Metinvest BV on Ukraina suurim terasetootja, kutsus osapooli viivitamatult lahendusi otsima, et Ukraina sellest kriisist välja tuua. Firma peakontor on Donetskis ning tootmisüksused riigi lõuna- ja idaosas.

Ka Ukraina julgeolekujõud võivad lõhestuda.

Lääne-Ukraina liideti Nõukogude Liiduga 1939. aastal, kui NL tungis Poolasse. Harkovi kuberner Mõkhailo Dobkin ütles läinud nädalal, et parem olnuks, kui lääneosa poleks liidetud. Dobkin kutsus üles Ukrainas föderatsiooni moodustama, kuna ühe riigi mudel on läbi kukkunud.

"Olukord on äärmiselt tõsine," ütles Brüsselisse ELi välisministrite erakorralisele kohtumisele jõudnud Rootsi välisminister Carl Bildt. "Sündmused võivad areneda veelgi hullemas suunas kui need juba arenenud on." 

Kiievis kohtusid Saksamaa, Prantsusmaa ja Poola välisministrid täna Viktor Janukovitši ja hiljem ka opositsiooni esindajatega. Kõnelused presidendiga vältasid kuus tundi. Poola meedia teateil helistas Janukovitš kõneluste vältel ka Venemaa presidendile Vladimir Putinile.

Hetkel kuum